D66 wil graag mee gaan regeren

D66 is bereid om na een tussenformatie toe te treden tot het kabinet. Dat zei D66-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Roger van Boxtel zondagavond bij 'Oog in oog'. De D66-prominent constateert dat het huidige kabinet van VVD en PvdA te weinig draagvlak heeft - vooral in de Eerste Kamer - maar wil wel dat het kabinet de rit uitzit. Via een tussenformatie, waarbij een of meerdere partijen aanschuiven, zou de meerderheid van het kabinet in de Eerste Kamer verzekerd kunnen worden. In ruil daarvoor zouden natuurlijk wel ministersposten beschikbaar moeten komen. Van Boxtel zei: 'Als ze zouden bellen, zijn wij bereid om aan te schuiven om te praten, want steeds maar rekenen op gedoogsteun is iets te makkelijk. Ik zou het niet onverstandig vinden omdat dit kabinet vier jaar moet blijven zitten. We hebben rust nodig op bestuurlijk niveau in Nederland en daar heb je draagvlak voor nodig.' Bij een tussenformatie zouden ook de ministersposten opnieuw moeten worden verdeeld. Alleen daarom al zal het animo bij VVD en PvdA gering zijn.  

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Leuk idee, maar het kabinet schiet er weinig mee op: ook mét D66 is er nog geen meerderheid in de Eerste Kamer. Daarvoor is óf in plaats van D66 het CDA nodig, of moet ook GroenLinks aanschuiven. En beiden zijn veel te druk met het likken van hun wonden na de vorige Tweede Kamer verkiezing om zich hierbij aan te willen sluiten.

 2. Jannie Ooms

  Natuurlijk wil Alexander Pechtold meeregeren. De man zit dolgraag op het pluche en het maakt hem niet uit wat hij daarbij voor compromissen moet sluiten.

 3. Bert Hilhorst

  Wij, van D66 willen ook mooie vette baantjes, slap lullen en niets oplossen, kunnen wij nl. als de beste.

 4. Dead Silence

  Ik weet wat, stuur de hele Tweede Kamer naar Lourdes. Niemand zal ze missen.

Reacties niet toegestaan