Directeur van laboratorium Wuhan reageert voor het eerst op verdenkingen

Het is een van de hardnekkigste complottheorieën over Covid-19: Het virus zou zijn ontsnapt uit een laboratorium in Wuhan. De directeur van het lab spreekt zich nu voor het eerst uit over de verdachtmakingen.

In het laboratorium in Wuhan worden coronavirussen onderzocht én de uitbraak van Covid-19 begon op een markt vlakbij het onderzoeksinstituut. Een plus een is twee voor complotdenkers, hoe vaak de theorie ook is ontkracht door wetenschappers.

Yuan Zhiming, vicedirecteur van het Wuhan Instituut voor Virologie, zei zaterdag tegen de Chinese staatsomroep CGTN dat tegenstanders van China het land zwart willen maken. “Wij zijn degenen die virussen onderzoeken. We weten welk onderzoek hier gaande is. Dit virus kan op geen enkele manier van ons afkomstig zijn”, aldus microbioloog en biotech-expert Yuan Zhiming, die in Frankrijk, Denemarken en de VS werkte. Het laboratorium heeft altijd actief samengewerkt met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere instellingen van de Verenigde Naties, benadrukt de vice-directeur.

Toch is de complottheorie niet helemaal uit de lucht gegrepen. Zo schreef de gerenommeerde Amerikaanse krant The Washington Post dat documenten aantonen dat de Amerikaanse regering zich jaren geleden al zorgen maakte over de veiligheid in een lab in de Chinese stad Wuhan. Toen al bestond de angst dat een van de experimenten verkeerd zou aflopen. Volgens Amerikaanse diplomaten zouden er “onnodige risico’s worden genomen.”

Ook in Chinese media zou al eens zijn geschreven dat een onderzoeker in quarantaine moest nadat hij was aangevallen door vleermuizen die hij bestudeerde. Maar bewijzen hiervoor zijn er niet en verreweg de meeste wetenschappers gaan er dan ook vanuit dat het laboratorium niets met de uitbraak te maken heeft.