“Joden erfpacht laten betalen na Dachau is een ernstige kwestie, die goed moet worden uitgezocht”

Zaterdag onthulde Het Parool dat de bejegening van joden na de oorlog nog schandelijker is geweest dan we al wisten. Bekend was dat ze vaak andere bewoners in hun huizen vonden, die er niet uit wilden. Bekend was dat de mensen die zouden passen op hun bezittingen die vaak niet teruggaven. Bekend is dat er regelrecht antisemitisme was. Maar daar bovenop kwam nog iets. De bureaucratie vond dat joden die achterstallig waren met hun erfpacht die achterstand moesten goedmaken, alsof ze naar Benidorm waren geweest, en niet naar de kampen. Maar de bestuurders van nu schamen zich ook voor wat er toen is fout gegaan en fout gedaan. De gemeente gaat bekijken hoe zij Joden tegemoet kan komen die na de Tweede Wereldoorlog ten onrechte erfpacht moesten betalen. 'We kunnen het niet laten zoals het toen is besloten', zei burgemeester Eberhard van der Laan vandaag tegen de gemeenteraad, schrijft AT5. 'Het is een ernstige kwestie die heel goed moet worden uitgezocht. We gaan kijken hoe we recht kunnen zetten wat rechtgezet kan worden.' Zaterdag werd bekend dat Joodse oorlogsslachtoffers na hun terugkeer naar Amsterdam alsnog werden aangeslagen en beboet voor het niet betalen van erfpacht tijdens de oorlogsjaren. Het ging om Joden die uit huis waren verdreven, zaten ondergedoken of naar een concentratiekamp waren afgevoerd.  

8 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. henkwiersma

    Als dit geen “chutzpah” (gotspe) is?

  2. John JohnN

    Wordt elk onderwerp nu voortaan twee keer behandeld?
    “Zaterdag werd bekend…” onzin, er was jarenlang veel bekend, ook dit. Maar er waren blijkbaar weinig mensen die de archieven in gebouw De Bazel eens goed wilden uitpluizen op deze specifieke misstand die kort na het einde van de oorlog plaatsvond.
    Maar het zijn ook materiële zaken, het is goed dat er intussen boeken geschreven werden waarin alle mensen die werden afgevoerd een naam hebben gekregen. En ook die mensen die met veel geduld hebben gewerkt om zoveel mogelijk over de baby’s en kleine kinderen boven te brengen en wat tot een indrukwekkende en ontroerende portretjes verzameling heeft geleid. De energie daarin gestoken is heel goed besteed.
    Hanny Michaelis heeft het overnemen door buren van de eigendommen van haar omgekomen ouders in 1946 al vergeven, moeten wij nu nog blijven tandenknarsen over die verblinde ambtenaren, die allang dood zijn?

  3. jan bosscher

    Hoe was het nu met alle andere teruggekeerden, kregen die vrijstelling, dan is het pas discriminerend, anders ¨gewoon” walgelijk.

  4. Pim Pandoer

    Enkele jaren een boek gelezen over de Waffen-SS, met achterin statistische info over de getalsterkte van de niet-Duitse regimenten. Interessant vond ik de verhouding van het aantal soldaten tot de bevolking van die overige Germaanse landen. Als primus kwam … Nederland uit de bus, met de Walen als een goede tweede. Men denkt dan onwillekeurig aan het gezegde ‘boter op het hoofd hebben’.

  5. Eric Bremer

    En dan lijkt het of de ambtenaren toen zo ongevoelig waren. En de buren -enkel toen- die meldden dat zij het ook zwaar hadden gehad, maar dat zij nu in dit huis woonden…

    Toch zo anders dan gemeentebestuurders van Vorden die menen langs Duitse oorlogsgraven te moeten lopen ‘als teken van verzoening’; niet op één van de dagen tussen 5 mei en 3 mei daarop volgend, maar persé op 4 mei.

    En zo anders dan de organisatoren van de Nationale Dodenherdenking die een gedicht, opgedragen aan de vrijwillig bij de SS gegane oom, passend vinden voor die gelegenheid. Want het is tijd voor nuancering tussen goed en kwaad.

    Want de gemeentebestuurders, ambtenaren en buren die geboren zijn na de sjoa hebben kennelijk het recht voor de slachtoffers te beslissen dat het nu wel genoeg is geweest; tijd voor verzoening.
    Wanneer verzoent het Nederland waar de meeste Joodse slachtoffers van West-Europa vielen, waar proportioneel de meeste vrijwillige SS-ers waren, waar Joden massaal verraden werden en opgehaald door Nederlandse politiemensen en gedeporteerd naar vernietigingskampen door de Nederlandse Spoorwegen (tegen betaling uit Joodse tegoeden) zich met zijn verleden?

Reacties niet toegestaan