We hadden op meer gehoopt: sombere reacties op persconferentie

We hoopten, misschien tegen beter weten in, dat premier Rutte een stapje verder kon gaan met de versoepeling van de coronamaatregelen. De pijn viel gisteravond van zijn gezicht te lezen: ook hij zou niets liever willen. Maar voorlopig is het grootste gedeelte van de maatregelen verlengd tot 20 mei.

Ja, de basisscholen en kinderopvang mogen open, maar niet eens helemaal en pas vanaf 11 mei. Er is een streep gezet door de festivalzomer. De horeca, de theaters, dat Rutte hen nauwelijks noemde is veelzeggend. Het is begrijpelijk dat VNO-NCW en MKB Nederland zeggen ‘dat de frustraties bij hun achterban groeien’: "Er is onvoldoende erkenning voor de schrijnende economische problemen waarin ondernemers verzeild zijn geraakt. 20 mei voelt als lichtjaren ver weg,’’ klinkt het in het AD.

De pijn zit hem onder andere in de vraag van het kabinet aan bedrijven om zich voor te bereiden op een anderhalvemetersamenleving. Daardoor ontstond het gevoel dat versoepeling nabij was. "Onze leden en wij hebben hard gewerkt aan protocollen om verantwoord zaken te doen”, aldus voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW. "Dat wordt nu niet beloond door het kabinet en dat is zuur."

Sportscholen, kappers, restaurants, ze zagen allemaal wel mogelijkheden om verantwoord te kunnen werken, maar het kabinet acht het nog te vroeg. "We hadden anders verwacht”, zegt Ronald Wouters van NL Actief over de sportscholen waar in totaal 3,2 miljoen mensen gebruik van maken. "Je moet mensen perspectief bieden, zowel ondernemers als gebruikers. Het was mooi geweest als we geleidelijk open hadden gekund.”

Dat was heel mooi geweest, maar de werkelijkheid is niet mooi. Nog steeds werkt de zorg op de toppen van haar kunnen, ligt een nieuwe golf van besmettingen op de loer en is een vaccin ver weg. "Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf,” aldus de minister-president.

Bron(nen):   AD