Duitse politici probeerden geheim te houden wie van hen lid was van Hitlers partij

Na de oorlog was een belangrijk NAZI-archief in handen van de Amerikanen.Met name de lidmaatschapskaarten van Duisters die behoorden bij de NSDAP van Hitler lagen in een gebouw in Berlijn bewaakt door Amerikanen. Jarenlang hebben de Duiste autoriteiten de indruk weten te wekken dat de Amerikanen huiverig waren de papieren over te dragen aan de Duisters. Een historicus ontdekte bij de voorbereiding van een boek dat het presies andersom was. De Amerikanen wilden het archief graag afstaan, maar de Duisters wilden het niet hebben. Ze waren bevreesd dat aan het licht zou komen dat prominente active Duitse politici ook lid waren geweest van de NSDAP. Die vrees bleek terecht. Toen in 1995 de archieven beschikbaar kwamen was een van de eerste namen die opzien baarde die van oud- minister van Buitenlandse Zaken Hans Dietrich Genscher. De onthulling geeft voedsel aan het idee dat het naoorlogse Duitsland veel onder het tapijt heeft willen en kunnen vegen

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. knier

  Gelukkig is dat in NL totaal anders,waar na de oorlog iedereen in eens bij het verzet bleek gezeten te hebben en de keuneging en Bernard ware “oorlogshelden” waren.

 2. Har Davids

  Niet alleen in Duitsland!

 3. rearden

  Wat zijn “Duisters”? Duistere lieden?

 4. KritischeMassa

  De voedingsbodem van de RAF…

 5. FritsB

  Is dit belangrijk nieuws? Wie voor de oorlog met enig succes in de politiek wilde moest wel lid zijn van de NSDAP. En het pleit voor ze dat deze verzameling lidmaatschapskaarten niet vernietigd is; kennelijk is er niet veel roeping geweest om het verleden werkelijk onder het tapijt te vegen.

 6. Blokletter

  NSDAP?
  Dat is toch die partij die aan de komende gemeenteraadsverkiezingen mee gaat doen?
  http://www.youtube.com/watch?v=4_Zyon7hunk

 7. Vijgen na Pasen

  Als dit zalf op de wonde kan zijn: van alle buitenlandse contingenten bij de Waffen-SS was de Nederlandse de grootste in verhouding tot de bevolking (onze Walen waren een goede tweede).

 8. vergeetalles

  Walter Hallstein bijvoorbeeld. NAZI-advocaat en schrijver van het verdrag van Rome, om met behulp van de EU te komen tot 1 groot Europa. Nurnberg tribunaal: IG Farben (oa Bayer en BasF) sponsor NAZI-partij. Helmut Kohl opgeleid bij BasF, door Carl Würster (ex-NAZI en veroordeeld tijdens Nurnberg tribunaal) . Merkel, protegee van Kohl . . “Leuke” samenvatting te lezen op http://www.eu-facts.org/en/background/dark_roots_europe_lecture.html . Met een link naar een boek, via “Relay of Life”.

  WO2 was Bayer, BasF en consorten. EU is farma en chemie kartel, waaronder Bayer en BasF

 9. CRT

  In de jaren 60 is er pas in de WDR een discussie op gang gekomen wie wat en hoe in de WO2, dit onder de druk van de flowerpower generatie. Daarvoor werd er niet over gesproken. De DDR heeft de WDR altijd verweten dat er geen opschoning is geweest van oa overheids dienaren die nogal wat op hun kerfstok hadden. Persoonlijk vond ik dat propaganda todat ik een half jaar geleden een uitzending zag van (ik dacht van de VPRO) over één van de laatste oorlogs misdadigers (die in nederland had huisgehouden) die nog leefde in duitsland. Toen kwam daar ten tafel dat de DDR inderdaad gelijk had en dat juist in de WDR weinig was gedaan aan opschoning.
  Maar ja, wie had dat moeten doen? De mensen zelf………. Wij van wc eend……
  Dus, toen was ik weer een illusie armer….

 10. Frans J. M. Hendriks

  Nederland had een met de nazi’s sympathiserende monarchie. Lees het allemaal op de blogs van Gerard de Boer: http://gerard45.bloggertje.nl/note/21114/over-een-krachtdadige-deense-koning-en.html

Reacties niet toegestaan