Femke Halsema wist niet hoeveel mensen er kwamen en ook niet hoe ze moest ingrijpen

Burgemeester Femke Halsema ligt zwaar onder vuur, doordat ze een demonstratie met duizenden betogers toestond op de Dam in Amsterdam. Ze verwachtte maar 250 tot 300 man. Het werden er zeker 5.000.

Tegen AT5 zei Halsema 's middags nog te begrijpen dat de anderhalve meter afstand niet vol te houden is tijdens de demonstratie, die was georganiseerd vanwege de moord op de zwarte Amerikaan George Floyd. "Maar de demonstratievrijheid is een heel groot goed. De demonstratie is ook te belangrijk en mensen zijn zelf verantwoordelijk," klonk het toen nog onbezorgd.

Inschattingsfout
's Avonds bij Op1 sloeg ze een heel andere toon aan: de Amsterdamse burgemeester zag totaal niet aankomen dat er zoveel mensen zouden komen demonstreren. In de talkshow reageerde onder andere presentatrice Nicolette van Dam daarop door te zeggen dat zij het wél zag aankomen. "Het onderwerp leeft zo in de stad en op de socials, dat het me verbaast dat u niet meer mensen verwachtte." Halsema zei dat de demonstratie in heel korte tijd plots aanzwol en dat je dat in allerlei steden zag gebeuren. Van Dam reageerde: "Ja, juist omdat het ook in andere steden gebeurde, kon je het ook hier verwachten. Ik zat gisteren al van: oh ik ga echt niet richting het centrum want dat wordt gekkenhuis daar."

Willemijn Veenhoven, die Op1 presenteert voelt zich minder veilig nu ze weet dat de burgemeester een dergelijke demonstratie niet aankan. "Ik vind het spannend, als inwoner van Amsterdam, dat dit zo kan gebeuren. U bent burgemeester dus u bent verantwoordelijk. Dat u er niks aan kan doen dat het zo loopt, dat geeft mij niet een heel veilig gevoel," zei ze.

Pijnlijk
Behalve dat het onveilig voelt, is het vooral pijnlijk voor artsen en verpleegkundigen, die nog altijd coronapatiënten behandelen die vechten voor hun leven. Het is pijnlijk voor horeca-ondernemers, die zich aan allerlei regels moeten houden om open te mogen en het is ook pijnlijk voor alle welwillende en gedisciplineerde Nederlanders die al maanden gezamenlijk corona onder controle proberen te krijgen.

Het zou chiquer zijn als Femke Halsema toe zou geven dat ze een inschattingsfout heeft gemaakt.

Op Twitter reageren tal van artsen, verpleegkundigen, politici en bekende Nederlanders op het optreden (of vooral het gebrek daaraan) van de Amsterdamse burgemeester.

Bron(nen):   De Telegraaf  AD