Samsom wint de strijd in de PvdA

Partijleider Diederik Samsom van de PvdA verwacht dat zijn hele fractie voor strafbaarstelling van illegaliteit zal stemmen. Dat zegt hij vandaag in een interview met NRC Handelsblad. "De fractie was tijdens de formatie al voor." De kabinetsplannen voor het asielbeleid zijn volgens hem sinds het regeerakkoord alleen maar humaner geworden. Samsom ziet ook niet in "hoe je tegen jezelf kunt stemmen". De leider van de opstand binnen de partij Sander Terphuis zei bij P&W ook dat de partij zich zal neerleggen bij het standpunt van Samsom. Morgen organiseert de Partij van de Arbeid een politieke ledenraad in Utrecht naar aanleiding van interne ophef over de strafbaarstelling van illegaliteit. Volgens Samsom bestaat inmiddels "grote consensus" bij zijn achterban over het pakket asielmaatregelen. PvdA’ers zien volgens hem dat illegalen beter af zijn mét het hele pakket, inclusief de strafbaarstelling, dan zonder. Maar: "Ik reken mij in onze partij nooit rijk." Volgens Terphuis zal zondag vermoedelijk wel een motie worden aangenomen die aandringt op een humaner beleid, maar daar kan Samsom prima mee leven

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Petje af voor Samsom dat hij de PvdA onderbuik terug in de fles heeft weten te krijgen. Met rationaliteit hebben dit soort oprispingen bij de PvdA meestal bitter weinig te maken en dat maakt het een stuk moeilijker om ze te bezweren.

  • John

   Ik vind het woord “onderbuik” in dit verband een denigrerende opmerking over mensen die hechten aan hun principes.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Ik weet waar ik het over heb. Ik ben namelijk jarenlang lid geweest van die partij. Geloof me, als ze bij de PvdA beginnen te praten over principes die in het geding zijn, is dat meestal niet meer dan een een emotie. Door het als een principe neer te zetten ontlopen ze de moeilijkheden om met en goede onderbouwing te komen want ‘het is nou eenmaal een principe’.

    (in antwoord op John)
    • John

     Een keer hebben ze mijn stem gehad, voordien niet, en in de toekomst ook nooit meer. Maar dat komt eerder door het “salon-socialisme” dan door het steunen van principes die volgens u geen principes zijn, terwille van de symboolpolitiek van het duo Opstelten/Teeven die denken een vis uit de PVV vijver te kunnen vangen.
     De Samsom die ooit walvissen beschermde is niet de Samsom van nu. Hetzelfde geldt voor Bos en Kok en nog een hele trits die ik niet hoef te noemen. Uiteindelijk kiest elke socialist-politicus voor het establishment. De socialisten-leden blijven verweesd achter.
     Maar u kijkt er natuurlijk heel anders naar. Toch bedankt dat u even aandacht toont voor een andere blik.

     (in antwoord op kletsmajoor)
 2. M Tex

  Wat een rat is die Samsom.

Reacties niet toegestaan