‘Onthutsende fraude ziekenhuizen van miljarden’

Ongeveer tien procent van alle nota’s van Nederlandse ziekenhuizen is niet volledig naar waarheid ingevuld en soms zelfs geheel verzonnen, schrijft De Telegraaf. De instellingen declareren elk jaar zeker 3 à 4 miljard euro te veel bij zorgverzekeraars. Onthutsende gegevens, die blijken uit een rondgang door de krant langs een groot aantal ingewijden uit de ziekenhuis- en zorgverzekeringswereld. De declaratiebedragen zijn, volgens hen, de afgelopen jaren beduidend gegroeid, mede onder invloed van commerciële bureaus die ziekenhuizen adviseren in het ’optimaliseren’ van hun declaratiegedrag. Eerder kwam RTL al met onthullingen over foute declaraties van ziekenhuizen. Maar volgens die berichten ging het om tientallen miljoenen, niet om miljaren. De ziekenhuizen die hebben gefraudeerd met declaraties kunnen rekenen op boetes die in de vele miljoenen kunnen lopen. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nu blijkt dat ziekenhuizen onterechte rekeningen declareren.   Als De Telegraaf over juiste informatie beschikt is er een megafraude aan het licht gebracht

Bron(nen):   De Telegraaf      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  En wie betaalt de boetes dan precies? En in welke zorg moet dan geschrapt worden om dat te betalen?

  Het zou volgens mij al enorm helpen als de administratie in de ziekenhuizen eindelijk eens wat gestroomlijnd gaat worden. Nu duurt het vaak meer dan een jaar voordat je een keer een rekening ziet. Wie weet er dan nog wat er precies gebeurd is, en kan dus de rekening goed controleren? Als zorgverleners nu eens gedwongen worden om binnen twee maanden hun verleende zorg te factureren en dat op duidelijke wijze te doen, dan heb je als patiënt nog een kans om e.e.a. te controleren.

  • Jannie Ooms

   Goed idee. Binnen twee maanden duidelijk en goed omschreven de verrichtingen factureren, maar dan ook – ter controle- een kopie van de factuur naar de patiënt.

   (in antwoord op André Somers)
   • Vivian

    Dat niet tijdig sturen van de rekeningen heeft te maken met het DBC: de Diagnose Behandel Combinatie. Zodra een patiënt binnenkomt openen ze een DBC (en maken dat alvast zo zwaar mogelijk om zo veel mogelijk te kunnen cashen). Dit DBC wordt na een jaar gesloten en pas daarna dienen ze de rekening in. Je kunt dan inderdaad niet meer precies nagaan welke handelingen er zijn verricht en da’s niet voor niks een heel handig systeem!

    (in antwoord op Jannie Ooms)

Reacties niet toegestaan