Kan Obama ‘de bloeding stoppen’?

Vierenhalf jaar lang was Barack Obama in het offensief. Hij maakte geen echte fouten, veroorzaakte geen schandalen, werd niet gehinderd door affaires van hemzelf of medewerkers. En nu ineens, in een week tijd, is het Witte Huis in het defensief gedrongen. En vooralsnog lukt het helemaal niet om het tij te keren. Er is de affaire-Benghazi, waar een Amerikaans dilpomaat mogelijk onnodig omkwam. En waar de regering Obama niet de hele waarheid over vertelde. Er is de belastingzaak: de belastingdienst heeft jacht gemaakt op de aangiften van politieke tegenstanders van de regering. En er is het afluisteren van journalisten van AP. Drie affaires tegelijk en het lukt Obama dit keer niet om met soepele verklaringen het initiatief weer naar zich toe te trekken. Of om het met het gezaghebbende Policio te zeggen: 'Kan Obama de bloeding stoppen?' Zelfs de 'linkse' New York Times neemt het niet voor Obama op. De krant constateert dat de voornaamste verdediging van Obama nu lijkt te zijn dat hij het ook allemaal pas kortgeleden heeft ontdekt. Geen sterke positie voor de 'machtigste man van de wereld' Over de affaire Benghazi is door gretige Republikeinse tegenstanders al hoopvol over een impeachment procedure gesproken; een procedure om de president uit zijn ambt te zetten. Zover zal het niet komen, maar Obama heeft wel een probleem. Of eigenlijk 3

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Rene Strobos

  Hij mengt zich gauw in een ander groot conflict en dan is MEN alweer gauw afgeleid….vermoed ik

 2. Gerardus Molema

  Dit soort zaken zijn sinds de invoering van de Patriot act en diens opvolgers (o.a. DABS 333 uit 2007, MCA uit 2006) al jaren aan de gang. Er zijn tal van maatregelen op zogenaamd democratische wijze genomen welke de president (maar vooral zijn achterban) bijna dictatoriale bevoegdheden heeft gegeven hetgeen we een kleine 80 jaar geleden ook in Duitsland en Italië zagen. Je zou toch denken dat men er in de USA reeds aan gewend zou zijn dat men daar in een nagenoeg fascistisch land leeft.

 3. John

  De campagnetrein wordt al opgetuigd.

 4. PaulusJ

  Vierenhalf jaar lang was Barack Obama in het offensief.

  Humor om te lachen deze opmerking?
  Dit soort onzin schrijft men alleen nog in Nederland en zeker bij WEL, waar de roze Obama brillen al die jaren nog niet door enige realiteitszin, nog door harde feiten en waarheden, van kleur zijn veranderd. Liefde is blind nietwaar.
  De rest van de wereld, de echt serieuze pers en journalisten die nog enige hersencellen hebben (links en rechts), schrijven al 4 jaar over de gebroken verkiezingsbeloftes, de passiviteit en ongeïnteresseerdheid van het beleid, de mislukte Cairo lezing, Iran politiek, afkalving van de internationale macht van de USA, de steeds grotere kloof met de EU, China, Pakistan, India, Brazilizië en Rusland, de passieve en gevaarlijke Arabische lente/winter opstelling van Obama, de schuldenberg, het mislukte Obamacare, milieupolitiek, Gitmo, (groene) subsidieschandalen, de zelfverrijking van zijn 1% vrienden, de maar net gewonnen verkiezingen, het misbruik van Drones voor onrechtmatige executies, de grote kloof in Senaat en congres, etc, etc, etc.
  De lijst is lang. Erg lang.
  Obama is zo goed als mislukt. Bijna alle beloftes gebroken. Wellicht niet 100% zijn schuld, maar zeker zijn verantwoordelijkheid.
  Dus hij is al 4 jaar in het defensief.

  • John

   Veel is hem mislukt omdat er altijd wel een republikein was om een stok tussen zijn benen te steken. Oke ik was niet zo’n liefde maakt blind aanhanger van het begin af aan, had grote scepsis, dacht alleen maar: alles is beter dan GWB Jr.
   Maar deze lange lijst anti-Obama propaganda is ook allesbehalve eerlijk. Als je dezelfde systematiek op een MP toepast zou Mark Rutte allang met pek en veren afgeserveerd moeten zijn. Beetje erg eenzijdige blik hoor, en waar is nu het alternatief? Mag ik dat dan ook nog even horen?

   (in antwoord op PaulusJ)

Reacties niet toegestaan