Timmermans eist één EU-standpunt over Syrië. Maar wat vindt hij zelf?

Politiek
maandag, 27 mei 2013 om 11:12
welingelichtekringen header 1
Minister Frans Timmermans wil twee dingen tegelijk: hij erkent de Syrische oppositie als vertegenwoordiger van het Syrische volk. Maar hij wil die oppositie liever niet bewapenen: een groot deel van die oppositie is immers te radicaal. Vandaag zal blijken hoe die twee standpunten te verenigen. Een eensgezind Europees standpunt over Syrië is nodig, want een verdeeld Europa is een Europa dat geen rol speelt, vindt Timmermans, maandag in Brussel voor overleg met collega's over het Europese wapenembargo tegen Syrië.
Groot-Brittannië en Frankrijk zetten in op een versoepeling van het embargo. Zij willen de rebellen, die strijden tegen het regime van president Bashar al-Assad, van wapens voorzien. Londen en Parijs hopen daarmee de machthebbers naar de onderhandelingstafel te bewegen.
Andere EU-landen vrezen een escalatie van het geweld bij een verlichting van het embargo. Timmermans hoopt op een compromis, waarbij onder zeer strenge voorwaarden wapens geleverd kunnen worden. De oppositie is de vertegenwoordiger van het volk, vindt Timmermans, maar wel een gevaarlijke vertegenwoordiger die niet teveel bewapend moet worden.