PvdA wil een soort kijkgeld herinvoeren

De bezuinigingen op de publieke omroep moeten verzacht worden door de kabelbedrijven en andere aanbieders van televisiepakketten een heffing op te leggen. Coalitiepartij PvdA zoekt steun bij de oppositiepartijen voor zo’n ’tv-taks’, bericht De Telegraaf De PvdA zou zo 60 miljoen per jaar willen binnenhalen, zeggen oppositiepartijen. Met dit bedrag, ongeveer 8 euro per aansluiting, kan de extra bezuiniging van 100 miljoen die de coalitie bij de formatie overeenkwam, met ongeveer de helft worden verzacht. Het vorige kabinet-Rutte bezuinigde 200 miljoen op de omroep. De gevolgen daarvan worden nu met de fusies van omroepen zichtbaar. Dit kabinet haalt er nog 100 miljoen vanaf. Volgens de omroepen is dat echt teveel. De invoering van dit kijkgeld zou de pijn verzachten. Het kijk= en luistergeld waaruit decennialang de publieke omroep werd betaald is een aantal jaren geleden opgeheven. Met ingang van 1 januari 2000 werd de omroepbijdrage afgeschaft en worden de programma's van de publieke omroep uit de belastingopbrengsten betaald. Ter compensatie van deze afschaffing werd het tarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting verhoogd met 1,1%.

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Prima, dan gaat de tv de deur uit. Die rotzooi die er tegenwoordig op is verdient geen cent steun.

 2. catchit64

  Hoe ze dat in godsnaam handhaven?
  Vroeger kon er wel eens iemand aan de deur staan om het aantal toestellen te tellen maar nu heb je geen tv mer nodig dus ik ben benieuwd

 3. Prikker

  Ach, is het niet kijkgeld, dan is ‘t wel een andere belasting…
  Lastenverhogingen zijn het énige instrument dat dit kabinet lijkt te beheersen.

 4. PaulusJ

  De PvdA heeft voor elk probleem maar één oplossing.
  Belastingen/lasten verhogen.
  Als een timmerman met maar één gereedschap: de hamer, slaan ze elke ondernemerslust, innovatie, zelfontplooiing en eigen initiatief dood en in het proces verdelen ze de baantjes en de belastingopbrengsten onder hun eigen kliekje, erger dan maffiabazen in Napels.
  Mijn walging voor deze gouwdieven kent geen grenzen meer.

 5. kletsmajoor

  Ik heb een beter idee: privatiseren. Dan worden hun inkomsten bepaald door kijkcijfers, sponsor- en adverteerdersgeld en lidmaatschapsgeld. In welke mix ze die financieringsbronnen willen gebruiken mogen ze helemaal zelf weten. De essentie is dat de belangstelling voor hun programma’s hun budget bepaald en niet hun van staatswege goedgekeurde ideologische inslag zoals nu het geval is.

  • JOHNN

   De makkes van de hele PO is dat ze niets anders doen dan de concurrentie aangaan met de CO en dus eenheidsworst bieden. Alles CO, daar ben ik ook geen voorstander van, want ik houd niet van eenheidsworst, maar met de kijkcijferdictatuur hebben we feitelijk alleen maar CO, dus de PO heeft haar eigen bestaansrecht verloochend. Weg ermee en zeker geen kijk en luistergeldsubsidie voor de VARA goden.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 6. zo maar iemand

  Allemaal aan de satelliet-tv.

 7. iembam

  Beste PvdA, wordt wakker. U bevindt zich in de 21e eeuw.

 8. Kruisnet

  Kom, kom, niet zo somberen. Al die unieke talenten van de publieke omroep moeten toch ook betaald worden. En het is echt heel knap van de PvdA dat ze één van de zeldzame echte bezuinigingen toch weer om weten te buigen tot een lastenverzwaring voor de burger.

 9. JOHNN

  Weg met de hele publieke omroep, dat is nog de grootste haalbare bezuiniging, en zonder lastenverzwaring. Die enkele uitzending die nog de moeite waard is om kostbare levensuren aan te besteden kunnen ook op internet. Play on demand en misschien gaan de mensen dan weer wat meer naar concerten en theater, worden ze daar een beetje gecompenseerd voor alles wat weggesneden werd, ook een positieve impuls zonder lastenverzwaring voor het kabinet. En al die ego’s van radio en tv die vinden dat ze meer waard zijn dan een MP, zonder wachtgeld in de sollicitatiebank. Kunnen ze laten zien wat ze écht waard zijn, want dan zijn ze toch zó weer aan de slag nietwaar? .

 10. Genuine_Defector

  Krankzinnig plan weer. Ik blijf me telkens weer verbazen hoe incapabel de doorsnee bestuurder is. Niet alleen landelijk, maar vooral ook regionaal en lokaal.

  Zoveel mogelijk afschaffen die handel. Één publiek net is meer dan voldoende.

  Maar goed, ik kijk sowieso nauwelijks meer naar de kijkbuis. De meeste documentaires staan toch gewoon op de internets.

Reacties niet toegestaan