Obama begint steeds meer op Nixon te lijken
De Amerikaanse veiligheidsdiensten NSA en FBI verzamelen op grote schaal privé-gegevens van klanten van grote internetbedrijven. Ze halen audio- en videogesprekken, foto's, e-mails, documenten en contactgegevens op zodat analisten de gangen en contacten van mensen in kaart kunnen brengen.
Het is nog niet helemaal duidelijk of dat buiten de bedrijven als Google en Facebook omgaat. Onder de betrokken bedrijven zijn Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube en Apple.
Bedoeling is potentiële terroristen ook buiten de VS in een vroeg stadium te betrappen. Als je op Google zoekt naar de beste manier om een bom te maken, dan ziet de FBI dat en kan je in de gaten gaan houden. Maar uit een oogpunt van privacy is het uiteraard zeer dubieus dat heel gewone burgers, die heel gewone dingen doen op Facebook of Skype in het oog worden gehouden.
De onthulling komt minder dan 24 uur na een primeur van de Guardian: miljoenen abonnees van telefoonnetwerk Verizon worden ook door de Amerikaanse spionagediensten in het oog gehouden. En die onthulling volgde weer na een ontdekking een paar weken eerder: de Amerikaanse overheid bespioneert het telefonisch doen en laten van journalisten van AP.
Het imago van Barack Obama heeft door al deze affaires onherstelbare schade opgelopen. Hij zou graag de geschiedenis zijn ingegaan als een president die leek op Kennedy. Maar langzaam aan doemt het beeld op van die andere president die alles wilde weten, ook als dat tegen de wet was: Richard Nixon
Die Kennedy is een geromantiseerd figuur.
Reagan ook.
(in antwoord op disqus_cDEBEY6Kl8)eens, die republikeinen zijn allemaal lyrisch over reagan. maar hij is mogelijk de slechtste president ooit (steunen massa genocide, leiden naar de afgrond van de amerikaanse economie, grondlegger van de versoepeling van regels voor banken die nu dus voor alle ellende gezorgd hebben..)
(in antwoord op Genuine_Defector)Kennedy vond ik persoonlijk een betere acteur.
(in antwoord op Genuine_Defector)Reagan had wat meer mazzel.
Ze lijken een beetje op Straus-Kahn, maar iets minder ordinair.
(in antwoord op disqus_cDEBEY6Kl8)Het is natuurlijk wel zo dat alle wetgeving mbt het “speurwerk” van de FBI en NSA uit de koker van zijn voorganger George W. Bush is gekomen.
ja maar de automatisering en schaalgrootte kwam van Obama. Miljoenen burgers in de gaten houden, da’s best eng……
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)Wat GWBJr bedacht had werd door de volgende president uitgevoerd. Het tekent de machtsverhoudingen als het geen verschil maakt of er een republikein of een democraat in het wittehuis zit. De ware macht in de V.S. zetelt in Pentagon en CIA. Daar worden de opdrachten verstrekt aan FBI en NASA.
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)Democratie? Obama: “change”, remember?
De voortschrijdende techniek speelt machthebbers in de kaart. Verder is er niets nieuws onder de zon.
Hoewel de techniek het zeker makkelijker maakt om te spionneren, zijn het vooral de regels die het mogelijk maken.
(in antwoord op JOHNN)Nee hoor, veel landen maken hun eigen regels en hebben lak aan die van andere landen.
(in antwoord op Tegendraads)Dat klopt, maar in veel landen zijn de regels versoepeld om deze praktijken mogelijk te maken. Verder is de hoeveelheid geld die hiervoor beschikbaar is gemaakt vergroot. In Europa is did deels afgewenteld op het bedrijfsleven door van de bewaarplicht een burgertaak te maken. (Doormiddel van het stellen van eisen aan het opereren in de telecom c.q. internet sector)
(in antwoord op JOHNN)Precies, u betaalt zelf voor het downloaden van uw bestanden in de voor de V.S. overheid (en Nederlandse overheid) toegankelijke databases die de providers moeten aanleggen. Lijkt ook wel een beetje op “democratie volgens Erdogan”.
(in antwoord op Tegendraads)Het verschil tussen Nixon’s Watergate en het beleid van Obama is dat de laatste het niet voor zijn eigen gewin doet, maar voor het om zeep helpen van de vrije rechtsstaat in ruil voor schijnveiligheid. Hoewel Nixon voor zijn eigen gewin de boef uithing, was hij ongeveer het
tegenovergestelde als het om zijn beleid richting de intelligence
community ging. Hij voerde grote bezuinigingen door.
Ik noem het schijnveiligheid omdat terroristen nou eenmaal allang geen facebook meer gebruiken voor communicatie. Die hebben onderhand echt wel uitgevogeld dat het makkelijker is om op veel creatievere manieren te communiceren, zoals darknets (tor is een goed voorbeeld, maar met weinig moeite kan je zelf ook zoiets opzetten) en chatrooms in de meer obscure hoekjes van het internet. Het grapje is niet voor niets dat facebook door de CIA is opgericht.