Enorme dam in de Nijl zorgt voor spanningen in Noord-Afrika

Ethiopië weigert te stoppen met het bouwen van een enorme dam in de Nijl, ondanks dreigende taal van Egypte: "zo nodig zullen we elke druppel water met bloed verdedigen", zegt president Morsi. Het door watertekort geteisterde Egypte denkt dat de dam voor een half miljoen extra werklozen zal zorgen in de agrarische sector. Analisten vrezen al langer dat waterschaarste in de regio tot militaire conflicten zal leiden. De Grand Renaissance dam in Ethiopië moet 3,6 miljard euro kosten, deels gefinancierd door Chinese banken, en zal 1,8 kilometer lang worden. Door het vullen van het stuwmeer en de verdamping die daar optreedt zal er water verloren gaan. Dr Bahaa Alkoussey, voormalig voorzitter van het Egyptische nationale onderzoekscentrum voor water en voormalig minister van watervoorraad en irrigatie, is bang dat hij de Nijl per kameel kan oversteken als Ethiopië de bouw voortzet. Hij voorziet dat viskwekerijen en veerboten het lastig zullen krijgen, de vervuiling zal toenemen, maar bovenal de agrarische sector krijgt een klap: 500.000 boeren zouden zonder werk komen te zitten. Deze extra werklozen zou een ramp betekenen voor het land en de instabiliteit doen toenemen. Voorstanders van de dam zijn van mening dat Egypte efficiënter met water moet omspringen. Ethiopië is bovendien van mening dat de effecten die Egypte claimt worden weersproken door een recent rapport, dat overigens niet openbaar gemaakt is. Het land zegt door te gaan met de bouw, die meer dan 10% van zijn Bruto Binnenlands Product kost (2012).  

Bron(nen):   Guardian      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. LikoedNederland

  Ja, Egypte heel boos over, dreigt daarom – logisch, toch? – met oorlog met Israel. Dat krijg je met moslimfundamentalisten aan de macht.
  http://likud.nl/2013/06/egypte-oorlog-tegen-israel-vanwege-ethiopische-dam/

  • Vogelbeest

   Israël zou er blij mee moeten zijn. Precies wat jan bosscher zegt: een oorlog is altijd lekker om de aandacht van binnenlandse problemen af te leiden, en die heeft Morsi meer als genoeg. Dus Israël is voor de verandering eens een keer niet de bliksemafleider, met dank aan de Ethiopiers.

   (in antwoord op LikoedNederland)
 2. jan bosscher

  Leuk, een oorlogje met zo’n land, om de aandacht af te leiden, doet het altijd goed.

Reacties niet toegestaan