Iran gaat met 4000 soldaten meevechten in Syrie

Volgens een primeur van de Independent gaat Iran zich nog sterker met de burgeroorlog in Syrie bemoeien. Iran is wat wapenleveranties betreft al een van de steunpilaren van Assad. Teheran heeft, volgens The Independent, ook echt meevechten. Er zouden op korte termijn 4000 leden van de Revolutionaire Garde naar Syrie vetrekken. De rebellen zijn vrijwel allemaal Sunni's, het bewind bestaat uit Sjiieten, net als de regering in Iran. Ook de verzetsgroep Hezbollah uit Libanon, eveneens Sjiitisch,  vecht al mee met Assad. Als Iran zich rechtstreeks in de strijd gaat mengen, dan kan dat reden zijn voor Soennitische regime's, zoals die van Egypte en Saoedi Arabie zich er meer mee te gaan bemoeien. Dat dreigt een veldslag tussen Soennieten en Sjiieten op Syrisch grondgebied De soennieten en de sjiieten raakten verdeeld toen de profeet Mohammed in 632 overleed. De soennieten meenden dat de meest bekwame man onder de volgelingen van Mohammed hen moest leiden, de sjiieten vonden dat zijn schoonzoon en neef Ali dat moest doen.

Bron(nen):   Independent on Sunday      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Zoveel Iraanse soldaten vlak bij Israël is doodeng. Want hoe kan je soennieten en sjiieten verenigen? Met een gezamelijke vijand! Als het een van de partijen lukt Israël bij het conflict te betrekken -of om iedereen te laten denken dat dat zo is- is escalatie naar een mondiaal conflict waarschijnlijk.

  • Prikker

   Israël heeft al diverse bombardementen op Syrische stellingen uitgevoerd de afgelopen maand, dus dat is al een gepasseerd station..

   (in antwoord op kletsmajoor)
 2. Cornelis Berend

  Schoonzoon én neef? Uit deze verklaring mag het duidelijk zijn dat het met de sjiieten moeilijk slangen fluiten is. Maar genetisch hebben ze de slechtste kaarten. Jammer dat we in een tijd leven dat ze er nog zijn.

  • nouzeg

   ZE? Zwakke genen? Jammer dat ze nog leven?
   Bedoel je het is een zwakkere ras misschien?

   (in antwoord op Cornelis Berend)
   • Cornelis Berend

    Schoonzoon en neef…. Volgens mij doe je dan iets waarvoor je in Nederland toestemming aan de koningin moet vragen. Pardon Koning.

    (in antwoord op nouzeg)
 3. LikoedNederland

  Soennieten en sjiieten verenigen zich in deze islamitische godsdienstoorlog.
  Het is een raadsel waarom het Westen een van de partijen daarin wil steunen.

  • Niegol

   moeten we ook niet doen.
   Maakt t alleen maar erger, want al gooien wij er alleen maar een sateprikker naartoe, dan hebben wij het uiteindelijk gedaan. Lekker elkaar laten bevechten, misschien dat ze daarvan eindelijk een keer leren dat geweld niet altijd een antwoord is. (zou tijd worden)

   (in antwoord op LikoedNederland)
   • kletsmajoor

    Ook als we die satéprikker voor de barbecue gebruiken en niets doen, zullen ze toch vinden dat wij (het westen) het gedaan hebben.

    (in antwoord op Niegol)
  • nouzeg

   Heb je het artikel wel gelezen? Soenniten en Sjiten vechten TEGEN elkaar en niet MET elkaar of probeert de joodse lobby weer angst te zaaien?

   (in antwoord op LikoedNederland)
   • LikoedNederland

    Ze verenigen zich, tegen elkaar. Niet zo moeilijk te begrijpen, toch?
    Angst is er genoeg daar, de soennieten sidderen bij het idee van een atoombom in handen van Iran.

    (in antwoord op nouzeg)
 4. Anton van Haasteren

  Zit WO3 er aan te komen?

 5. Karel Kritisch

  De heilige oorlog tussen soennieten en sjiieten zal verhevigen. Religieuze waanzin oorlog..

Reacties niet toegestaan