Duel Hollande vs Royal?

François Hollande, de voormalige partijsecretaris (lees: partijleider) van de Franse socialisten overweegt zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2012, aldus de Franse media.
Het is moedig om straks het strijdtoneel te betreden tegen president Nicolas Sarkozy die ongetwijfeld opnieuw zal meedoen aan de verkiezingen, maar dat is niet het enige obstakel voor de weinig flamboyante Hollande. Om namens de socialisten deel te mogen nemen aan deze verkiezingen, moet hij in de voorverkiezingen op z’n minst één andere kandidaat uitschaken en dat is Ségolène Royal die bij de laatste presidentsverkiezingen van Sarkozy heeft verloren.
Royal beschikt niet alleen over een grote aantrekkingskracht, zo bleek in 2007 tijdens de campagne tegen Sarkozy (hoe bleekjes en verward haar ideeën ook waren), ze is ook de ex van Hollande en de moeder van hun vier kinderen. En dat maakt het allemaal wat ingewikkeld. Want nadat zij in 2007 de presidentsverkiezingen had verloren, gaf ze Hollande en plein public de bons, beu van zijn ontrouwe gedrag als echtgenoot. En bracht hem een dubbelslag toe, want zijn positie als partijleider was nu onhoudbaar geworden.
Niets wijst er op dat Royal inmiddels milder is gestemd en dat is een heus probleem voor Hollande. De voorverkiezingen as such  winnen leek voor hem al een flinke missie, maar winnen van de furieuze Royal – dat is pas echt een opgave.

Bron(nen):   Libération