Obama liet ook de EU bespioneren

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA bespioneerde volgens het Duitse magazine Der Spiegel  de Europese Unie. Dat blijkt uit geheime documenten, die klokkenluider Edward Snowden heeft meegenomen en Der Spiegel deels kon inkijken. Een document van de NSA van september 2010 beschrijft het exact, schrijft persbureau Belga. De geheime dienst zou afluisterapparatuur geplaatst hebben in de diplomatieke afvaardiging van de EU in Washington en bij de Verenigde Naties in New York en het interne computernetwerk hebben geïnfiltreerd. Daarmee konden de Amerikanen besprekingen afluisteren en documenten zoals mails op de computers lezen. In het NSA-document werden de Europeanen uitdrukkelijk als 'doelwit' genoemd. Een woordvoerster van de EU-Commissie wilde vandaag geen commentaar op het bericht geven. Volgens Der Spiegel heeft de NSA ongeveer vijf jaar geleden ook in Brussel een afluisteractie gestart. In het EU-Raadsgebouw heeft elke EU-lidstaat kantoren met telefoon- en internetaansluiting waar de ministers zich in kunnen terugtrekken.

Bron(nen):   Der Spiegel      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Edwin67veen

  Ja dat is nogal logisch. Amerika is als de dood voor de Verenigde Staten van Europa. Ze hebben er alles voor over dat de EU-landen tegen elkaar blijven zeuren en zeiken over niets. Vergelijk het maar met Engeland dat in het verleden heel graag Schotland wilde inlijven en het heel handig vond dat de onderlinge clans aan het ruzieën waren.
  Dus kom op 500 miljoen EU-burgers, alle menschen werden freunden! Dat levert ons uiteindelijk alleen maar welvaart en vrede op. Maar dat moeten we wel een keer stoppen met het wij/zij gezeik en hun moeten dit en hun moeten dat.
  Samen zijn we sterker en dat is echt veel leuker. Want wat is welvaart? Dat alleen het volkje aan de noordzee nog rijker worden en de rest nog armer (maar dat kan natuurlijk ook een keer andersom gaan he…!) of worden wij (en dat is de hele Europese familie) met zijn allen ietsje rijker. En dan denk ik niet aan geld, maar aan de rijkdommen die alle Europese landen en bewonders kunnen leveren.
  Want hoe je het ook went of keert, het is wetenschappelijk aangetoont dat wij Europeanen ontzettend op elkaar lijken en gelijke genen hebben. Dus zijn we 1 familie. En mijn hoop is dat ook dat we in de toekomst in ons Europa op de Europese manier kunnen leven en zeker niet op de chinese of amerikaanse manier.
  Ik weet dat het moeilijk is voor heel veel mensen, maar de EU is echt op de goede weg door de overheidsuitgaven te beperken en niet op de pof te leven. Er komt echt een eind aan de crisis en dat kunnen China en USA niet zeggen. Die staan aan de rand van de afgrond met hun financiele schijnconstructies. Dat lost op termijn niets op.

  • kletsmajoor

   Samen in verscheidenheid zijn we sterker en juist niet door de “one size fits all” benadering waarop de EU is uitgelopen. We merken nu zelf in Nederland hoe knellend het Europese keurslijf is als het even tegenzit.

   (in antwoord op Edwin67veen)
   • nouzeg

    de EU drukt juist de overeenkomsten die we met elkaar hebben uit. 1 munt 1 politieke unie 1 Europese leger , maar met behoud van eigen cultuur en eigen taal. Dat is éénheid in verscheidenheid. Zo is er cohesie binnen Europa. Wat wil je dan dat ieder land zijn eigen boontjes dopt en ten onder gaat aan de VS of China?

    Want zeg eerlijk Nederland houdt gewoon zijn mond en zegt gewoon ja en amen tegen de VS die Nederland bespioneert en verdragen aan zijn laars lapt. Nederland alleen kan niks doen tegen de grootmachten. Terwijl we nu gezamenlijk juist nee kunnen zeggen tegen de VS. En ons beleid kunnen bepalen en zo een grotere rol op het wereldtoneel kunnen spelen.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     Geloof je niet te veel in een droom? Kijk naar hoe de EU zich in werkelijkheid ontwikkelt. Het is een door bureaucraten gedomineerd project geworden waarin regels die achter een bureau zijn verzonnen met de centrale macht van de EU worden afgedwongen. Dat is het soort eenheid dat verstikkend werkt.

     Verschillen zijn juist goed, het maakt een groep landen creatiever en beter bestand tegen tegenslagen. Maar dat werkt alleen als men als groep samenwerkt en op zo’n manier dat iedereen de vruchten van de creativiteit kan afkijken en op zijn eigen manier kan benutten. Zo’n manier van samenwerken kan met een gemeenschappelijke markt maar dan moeten de landen wel soeverein blijven. Zo samenwerken is onmogelijk binnen een EU waarin de bureaucraten de macht hebben. Bureaucraten hebben de natuurlijke neiging alle creativiteit kapot te reguleren. Het gevolg is altijd stagnatie (denk aan de Sovjet Unie en het China van Mao).

     (in antwoord op nouzeg)
    • Peter

     Op papier ben ik het volledig met je eens, maar dat werkt alleen als we allemaal bloemetjes in ons haar doen. De praktijk is toch ieder voor zich, zolang ieder zijn eigen taal blijft spreken krijg je nooit die gewenste onderlinge band. Neem België maar als voorbeeld. Mooie eenheid in verscheidenheid.

     (in antwoord op nouzeg)
  • nouzeg

   Ben het helemaal 100% eens met je! Eindelijk hoor ik een mede Europeaan. Samen staan we inderdaad sterker. Gelukkig hoor ik ook van sommige europese politici kritische geluiden tegenover de VS. Werd ook wel tijd. Alleen als Nederland kun je niks maar gezamenlijk wel.

   (in antwoord op Edwin67veen)
 2. Heldoppantoffels

  USA lick my balls! En verder vind ik t allemaal best

 3. Templein

  Hoe werkt het dan?
  Als Nederlandse politici kritisch zijn over Joint Strike Fighters, komt er dan een Amerikaanse delegatie die toevallig een schitterend antwoord heeft op de Nederlandse kritiek, terwijl de delegatie echt niets wist van de Nederlandse twijfels?

Reacties niet toegestaan