Belle-Amie

Rachida Dati maakte in Frankrijk furore als minister van Justitie onder president Sarkozy. Bloedmooi, kind van ongeletterde immigranten, charmant en ook nog zwanger zonder dat iemand weet wie de vader is. En niet te vergeten: uit het kraambed zo weer aan het werk gegaan, wat veel vrouwen als een regelrechte schoffering hebben ervaren . Nu gaat ze binnenkort haar ministerie verlaten, want van Sarkozy moet ze naar het Europese Parlement om redenen die tot dusver niet helemaal duidelijk waren.
In het zojuist verschenen boek Belle-Amie (verwijzend naar een roman met nagenoeg dezelfde titel van Guy de Maupassant over een man die carriere maakt over de rug van anderen) staat beschreven wie de echte Dati is. Ze blijkt jarenlang in staat te zijn geweest om mannen met macht voor zich te winnen. Ook dankzij haar grote zwarte ogen gingen vele deuren voor haar open en maakte ze indruk met haar voortvarende gedrag en haar explosieve gemoed.
Op enig moment kwam ze in kringen rond Sarkozy terecht en die raakte danig onder de indruk van haar furieuze karakter. Vooral toen ze tijdens een werkbezoek een kansarme jongere het commando gaf dat hij oog in oog met de grote Sarkozy zijn capuchon af moest zetten. Eenmaal president, dacht hij met Dati het wat bedaagde ministerie van Justitie op te kunnen schudden. Maar wat blijkt? Ze is te stom en ook te onervaren om haar werk naar behoren te doen. Nog nooit tijdens haar leven heeft ze zelfs maar een notitie geschreven. Wat er op haar ministerie moet gebeuren? Dati heeft geen idee en dat dreigt tot grote problemen te leiden .
Daarom wordt ze nu ijlings afgevoerd naar Europa en moet president Sarkozy op zoek naar een nieuwe minister. Waarbij hij in ieder geval het volgende heeft geleerd: zelfs met mooie vrouwen is positieve discriminatie niet zo simpel als het lijkt.

Bron(nen):   Liberation