De Noord Zuidlijn van Obama

Presdent Bush had twee antwoorden op de aanslagen van 11 september. Hij viel Irak binnen en hij bestelde een vloot van nieuwe superveilige helikopters, die de commander in chief in tijden van nood en gevaar in de lucht kon houden.
Net als met de oorlog in Irak duurt de afronding van die order een stuk langer dan gedacht en wordt hij ook aanzienlijk duurder. Zo duur dat het project vermoedelijk wordt afgeblazen. Barack zal mogelijk op beide problemen hetzelfde reageren: ophouden. De 28 VH-71 Choppers, waarvan de verwachting was dat ze 6,4 miljard zouden kosten en dat ze in 2012 op het gazon van het Witte Huis zouden landen, kosten intussen het dubbele. En wanneer ze gereed zijn, is ook onduidelijk.
Bij het ontwerp werden hoge eisen gesteld. De helikopters moesten raketten kunnen ontwijken, bestand zijn tegen nucleaire schokgolven en beschikken over een comfortabele douche en WC voor de president en zijn - maximaal -13 gasten
Terwijl belastingbetalers dubbeltjes en kwartjes omdraaien om hun rekeningen te betalen, is de aanschaf van peperdure helikopters voor de president en zijn entourage niet zo'n goed signaal. In een gesprek met zijn eertijdse rivaal John McCain heeft Obama ook al aangegeven dat hij iets gaat doen aan het helikopterprobleem. Die zei snedig tegen de pers: "Dat is goed, maar ik heb een stuk minder belangstelling voor de helikopters van de president dan een paar maanden geleden."

Bron(nen):   Time