Crisis kan uitlopen op een ramp

De ineenstorting van de wereldeconomie zal tientallen miljoenen mensen werkloos maken, en resulteren in geweldadige protesten en toenemende spanningen tussen bevolkingsgroepen. En misschien ook tot oorlog.
Het Amerikaanse internettijdschrift Slate somt een flinke rij steden op waar demonstranten al stenen uit de straat hebben getrokken: Athene, Longman in China, Port-au-Prince (Haïti), Riga (Letland), Santa Cruz in Bolivia, Sofia, Vilnius (Litouwen) en Vladiwostok in Rusland. De protesten zijn tot nu toe beheersbaar geweest voor de diverse regeringen, al had de Griekse politie veel moeite het geweld te beteugelen.
Maar het is niet moeilijk te voorspellen dat het aantal geweldsuitbarstingen zal toenemen. Dat besef is ook doorgedrongen tot de hoogste regionen van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Een van de belangrijkste kwesties voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten is de wereldwijde economische crisis en de geopolitieke gevolgen ervan, zo zei admiraal Dennis C. Blair, de nieuwe Nationale Inlichtingen-directeur twee weken geleden in de Senaat. Statistische modellen laten zien dat economische instabiliteit gepaard gaat met toenemende 'regime-bedreigend instabiliteit'. Dat laatste is een nieuwe term die duidelijk maakt dat medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten zich zorgen maken over de ontwikkelingen in tientallen landen in Afrika, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Centraal-Azië.

Bron(nen):   Salon