Kritiek op Ingrid Betancourt

De Colombiaanse politica Ingrid Betancourt die een heldenstatus kreeg, nadat ze vorig jaar werd bevrijd uit handen van de guerrillabeweging Farc, is niet het engeltje dat ze lijkt te zijn. Drie Amerikanen die tegelijkertijd met Betancourt zijn bevrijd, hebben een boek gepubliceerd waarin ze scherpe kritiek uitten op Betancourt. In gevangenschap zou zij zich arrogant hebben opgesteld en andere gijzelaars hebben gemanipuleerd.
In hun boek ‘Out of Captivity. Surviving 1.967 days in the Colombian jungle’ beschrijven de drie ex-gijzelaars hun fysieke ontberingen, en ook de machtsspelletjes. Betancourt zou uit geweest zijn op voordeeltjes voor haarzelf, en het groepsbelang van de gijzelaars uit het oog hebben verloren. De drie vertellen bijvoorbeeld dat ze bij aankomst in het kamp van Betancourt te horen kregen dat er voor hen geen plek was, en dat ze dat tegen de bewakers moesten zeggen. "Het leek erop dat Ingrid de bevelen uitdeelde," zegt ex-gijzelaar Marc Gonsalves. "Ze dacht dat het kamp voor haar was gebouwd," aldus een andere ex-gijzelaar, Keith Stansell.
Op enig moment zou Betancourt ook hebben gezegd dat de drie Amerikanen weg moesten, naar een andere plek, omdat ze van de CIA waren, en omdat ze misschien wel chips in hun lichaam hadden die het mogelijk zouden maken hen in de jungle te traceren. Die opmerkingen hadden volgens Stansell zijn dood en die van zijn twee companen kunnen betekenen.

Bron(nen):   El Pais