Gemeente Deventer wil werklozen verplichten bejaarden te wassen

De gemeente Deventer presenteerde het gisteren als een vondst: ze wil werklozen in gaan zetten voor de verzorging van bejaarden en andere hulpbehoevenden. Niet verplicht - de werkloze mag ook weigeren - maar dan gaat de uitkering omlaag. Dus wel verplicht. Die werklozen moeten taken in de thuiszorg gaan overnemen. Dat komt neer op huishoudelijk werk. Maar volgens Nieuwsuur, die dit bericht naar buiten bracht, zouden de werklozen ook eenvoudige medische handelingen moeten verrichten en helpen bij aan- en uitkleden, het vervangen van een katheterzak of het aanzetten van protheses. In de kring van belangenbehartigers van ouderen in Deventer is grote ongerustheid ontstaan. Maar ook elders is daarvoor reden. Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor ouderen. En dat moeten ze doen met minder budget dan er nu voor is. Er zal dus moeten worden bezuinigd. Deventer heeft de eerste bezuiniging bedacht. Het wachten is op wat andere gemeenten verzinnen om de laatste jaren van oude mensen goedkoper te maken

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. knier

  Het is vrij simpel;een gemeente zoekt mensen om mensen te helpen,nu hebben ze een reservoir vol met werkelozen en anderen die ze moeten betalen.
  Lijkt me vrij logisch dat ze die in proberen te zetten.

  • Templein

   De PvdA wil toch omscholingstrajecten voor werklozen?
   Dan kunnen werklozen zich omscholen voor zorg- of hulpverleners.
   Vervolgens zou een baan in de zorg de normale weg zijn.

   (in antwoord op knier)
   • Buck Danny

    Een baan in de zorg? Daar wordt personeel nu juist massaal wegbezuinigd.

    (in antwoord op Templein)
 2. Dutchy

  Is dit een nieuwsartikel of een opinie stuk?
  “De laatste jaren van ouderen moeten zo goedkoop mogelijk” Denk het laatste.

  • Paulraw

   ”De laatste jaren van ouderen moeten zo goedkoop mogelijk”

   ”Zo goedkoop mogelijk”,is lijkt mij de enige conclusie die je kunt trekken.

   Goedkoper kan namelijk niet ,tenzij je helemaal geen zorg meer gaat verlenen.

   (in antwoord op Dutchy)
 3. Prikker

  Ik heb toch vooral medelijden met die bejaarden in Deventer.
  Moeten die werklozen toestaan of mogen ze die ook weigeren ?
  Of worden ze dan ook gekort…

 4. Templein

  Het is enorm vernederend voor de ouderen en andere zorgbehoevenden. Eerst de bejaardenhuizen sluiten en dan de zorg ontnemen.
  En dan zo’n ambtenaar aan de keukentafel die als een tweedehands autoverkoper de zorgvrager afpoeiert. Dat is intimiderend en onkies. Zie Nieuwsuur.

  Terecht dat in Nieuwsuur de buurtzorguitvinder zei dat niet-professionele hulp uiteindelijk veel meer kosten dan besparing oplevert door bureaucratie, overspannen familieleden, medische, psychische en politiekosten. Bijv. sleutelbeleid door de vrijwiligers. Natuurlijk zijn niet alle vrijwilligers crimineel. Integendeel, maar zijn er alleen aanranders in zwembaden, scholen en op stations? De professionele thuishulp roept al angst op bij hulpbehoevenden. Ze vertrouwen hun hulp wel, maar NIET al hun kinderen of alle partners van de hulpen, als die weten waar het geld in huis te vinden is.

  Ik begrijp niet dat er juist nu, met het wegvallen van werk voor bouwondernemingen, geen integraal beleid wordt gemaakt met domotica en kleine aanpassingen in de woningen van hulpvragers.

  Met domotica kan je alles in je huis op afstand bedienen. De magnetron aanzetten, gordijnen sluiten, licht aandoen, tv aanzetten, telefoneren, enz. De techniek hierin gaat heel snel. Denk aan de robots die er nu al in de handel zijn.

  Kleine verbouwingen in de badkamer houdt de buren op afstand. Er zijn al loopfietsen in de handel. Daar kunnen wasmanden aangehangen worden met washandje, zeep, creme enz. Bewoner/bewoonster kan op de loopfiets (driewieler) naar de badkamer. De douchestraal zou op de juiste temperatuur afgesteld kunnen worden. Na het wassen kan een straal warme lucht uit de muur de handdoek vervangen.

  Bij de buitendeur kan een kastje komen waar aan de buitenkant de winkelier boodschappen in plaatst. Deurtje valt dicht als kastje gevuld is. Bewoner kan kastje aan binnenkant van het huis open doen.
  Dergelijke automatisering kan al veel zorgverlening vervangen. Dan kan de bewoner/bewoonster de buren gewoon op visite vragen, áls hij/zij daar zin in heeft. Dan kan de goedopgeleide hulp/zorgverlener de lichamelijke verzorging op zich nemen.

  Politici, jullie gaan zo graag naar New York als wereldburgers? Bezoek ook eens in Californië de Silicon Valey met haar vele technologiebedrijven.
  Doe eens iets menselijks en voor de hand liggends!

 5. Paulraw

  Hebben werkers in de gezondheidszorg geen beroepsgeheim?
  Hoe denken ze dat te gaan oplossen met dit soort gelegenheidswerkers .
  Als je al aan catheters mag gaan zitten ,zul je toch ook medische zaken aan de weet komen.Voor je het weet weet de hele buurt wat je als oudere voor kwaal hebt.

 6. Oh_Oh_SarCastro

  Goh, je zal maar bejaard zijn en wonen in gemeente Deventer…

 7. RhodBerth

  Dit gaat mij te ver. Een maatschappelijke bijdrage te vragen van mensen met een uitkering lijkt me billijk, maar niet al het werk is daar geschikt voor, en dit werk zeker niet.

  • Heldoppantoffels

   Nou ik zou het wel een goede zaak vinden indien jij als bijdrage oudjes wast voor je geld! 😉

   (in antwoord op RhodBerth)
 8. input@nu

  Ik ben zelf werkloze in Deventer. Ik solliciteer elke dag. Als ik in de zorg zou willen werken dan zou ik wel solliciteren naar deze functie, maar dat doe ik niet omdat ik niet gekwalificeerd ben voor dit werk. Ik zal nooit worden aangenomen. Er zijn redelijk veel vacatures in de plaatselijke zorg namelijk.

  Dus met ik straks dit werk als tijdvulling gaan doen omdat men me niet wil inhuren?

  • Pietje_Precies

   Op een gegeven moment zou je niets te willen moeten hebben, anders heb je geen vreten. Wel uit de staatsruif vreten, omdat meneer te goed is om een wat minder baantje aan te nemen. Bedankt, ik maak je uitkering rond de 24e wel weer over…..

   (in antwoord op input@nu)

Reacties niet toegestaan