Verlaat de gevangenis zonder te betalen

Gevangenen vrijlaten is in de Verenigde Staten niet populair. Maar het houden van gevangenen is duur. En 46 van de vijftig Amerikaanse staten verkeren in grote financiële moeilijkheden. Sommige verkeren op de rand van het faillissement. 
Gouverneur Jennifer Granholm van Michigan, bijvoorbeeld, zit met een gat in haar begroting van 1,6 miljard dollar. Ze overweegt om dat gat een beetje kleiner te maken door 12.000 gevangen vrij te laten. Daarmee zou Michigan bijna een kwart van het begrotingstekort dichten. 
Een gevangene kost namelijk bijna 33.000 dollar per jaar aan kost en inwoning (een gevangene in Michigan kost vierenhalf keer meer dan het onderwijs voor een kind). Kentucky, South Carolina en minstens zes andere staten zijn volgens Time ook aan het onderzoeken of het vrijlaten van gevangenen een optie is om geld te besparen. 
In de Verenigde Staten zit een op de 32 mensen in het justitieel systeem, dat wil zeggen dat ze gevangen zitten of onder voorwaarden vrij zijn. Het is in vrijwel alle staten de snelst groeiende begrotingspost en het is bij de huidige geldzorgen verleidelijk om te besparen op gevangenen. 
Het schrikbeeld van iedere Amerikaanse politicus is uiteraard dat een vrijgelaten gevangene iets vreselijks doet. Michael Dukakis verloor in 1988 mede de presidentsverkiezingen omdat iemand die hij als gouverneur had vrijgelaten een gruwelijke moord beging. Maar de geldzorgen zijn zo groot dat een aantal gouverneurs dat risico waarschijnlijk voor lief neemt.

Bron(nen):   Newsweek