Eindelijk pizza in Noord-Korea

Dictator Kim Jong Il is geobsedeerd door pizza's, en heeft nu het groene licht gegeven voor de opening van een pizza-restaurant - een bitter gegeven voor de miljoenen Noord-Koreanen die kampen met ondervoeding en zich nauwelijks een voorstelling kunnen maken van eten in een restaurant. Het bericht is naar buiten gebracht door een pro-Noord-Koreaanse krant in Japan, en opgepikt door The Guardian, dat er meteen een paar mooie anekdotes aan vast knoopt.
Het restaurant zou al in december in de hoofdstad Pyongyang zijn geopend. De ingrediënten voor de  pizza's worden ingevlogen uit Italië.
De belangstelling van Kim Jong Il voor goed eten is legendarisch. Het was de dictator zelf die zich al tien jaar geleden op het vraagstuk stortte hoe pizza's het beste zijn te bereiden. Eind jaren negentig liet hij daarom een gerenommeerde Italiaanse pizza-bakker overkomen, Ermanno Furlanis, die later verslag heeft gedaan van zijn avonturen in het geïsoleerde land. Voor hij werd toegelaten in het marmeren paleis werd hij onderzocht met röntgenstralen, hersenscans, en ook zijn bloed en urine werd gecontroleerd. Eenmaal binnen wilden de Noord-Koreaanse koks onder meer weten welke afstand er exact tussen de olijven op de pizza's moest zitten. Vorig jaar stuurde de dictator nog een paar koks naar Rome en Napels voor extra scholing, en nu lijkt het regime er dan op te vertrouwen dat de eigen pizzabakkers het kunstje onder controle hebben.

Bron(nen):   The Guardian