Jean-Marie le Pen weet hoe je amok moet maken

De Franse politicus Jean-Marie le Pen weet als geen ander hoe je de aandacht trekt. Een schandaal is altijd goed, lijkt zijn motto te zijn en ook al is hij inmiddels tachtig, zijn streken verliest hij niet. Provoquer pour exister.
Beweerde hij ooit dat dat de gaskamers tijdens de Tweede Wereldoorlog maar een detail waren, nu heeft hij weer iets anders gevonden om de voorpagina’s mee te halen. 
In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europese Parlement heeft zijn partijgenoot in het stadje Carmaux in de Tarn (Zuid Frankrijk) een affiche voor het Front National gemaakt met daarop de beeldtenis van Jean Jaurès (zie tweede link). Bijgaande tekst : Jaurès zou Front National hebben gestemd. 
Voor de goede orde: Jaurès (1859 – 1914) is een van de oprichters van de socialistische partij, is een mythische figuur in Frankrijk en uiteindelijk in Parijs vermoord. Ooit voerde Jaurès campagne in hetzelfde Carmaux om in het parlement te komen. Tegenwoordig zo beweert het Front, zijn wij nog de enige partij die opkomt voor rechtvaardigheid en humanisme. Lees: wij zijn de ware erfgenamen van Jaurès. 
Het mag duidelijk zijn: in progressief Frankrijk wordt deze coup gezien als een enorme provocatie. En provoceren is de specialiteit van Jean-Marie.

Bron(nen):   Libération  Libération