Geld voor ontwikkelingshulp met een truc verder verlaagd

Het budget dat beschikbaar is voor hulp aan arme landen, vorige jaar al met een miljard verlaagd, gaat met een truc nog eens 250 miljoen naar beneden. Ontwikkelingsgeld mag voortaan ingezet worden om militaire missies en soldaten te betalen. Vanaf 2014 wordt jaarlijks 250 miljoen euro beschikbaar gesteld uit de begroting van PvdA-minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) voor vredesmissies en 'crisisbeheersingsoperaties', zoals de ISAF-missie in Afghanistan, 'anti-piraterijoperaties' in Afrika en 'internationale terrorisme- en criminaliteitsbestrijding'. Dit staat in een conceptbrief van het kabinet aan de Tweede Kamer, die in het bezit is van de Volkskrant. Het is een duidelijke overwinning voor de VVD, die vanaf het begin voorstander was van deze besteding van ontwikkelingsgeld. In de brief staat nu dat het budget bedoeld is voor de 'bescherming van de burgerbevolking, het voorkomen of beheersen van humanitaire crises en het bevorderen van duurzame veiligheid en stabiliteit'.  Huidige militaire missies in onder meer Afghanistan, Zuid-Soedan en Somalië worden beschouwd als goede voorbeelden van operaties die uit het BIV-fonds betaald kunnen worden.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Tegendraads

  En zo hoort het, geen verkapte hulp in de vorm van missies meer op het budget van defensie.

 2. kletsmajoor

  Logisch. Het geld is op. Nederland zit zwaar in de financiële problemen. We kunnen ons niet langer veroorloven 4 miljard per jaar over de wereld uit te strooien zonder aantoonbaar positief resultaat voor ons en de rest van de wereld.

 3. bierneus

  Hoezo truc? Naar mijn mening was de ontwikkelingshulp dmv een truc verhoogd, en wordt dit nu deels teruggedraaid. Al die ‘opbouw’ en politie training missies hadden altijd al ten laste van het ontwikkelingshulp budget moeten gaan.

 4. Prikker

  Veruit toch wel dè meest a-sociale, hufterige misallocatie van middelen door dit kabinet.
  Dit kabinet bewijst eens te meer dat het ècht geen schaamte kent.
  Hulpgeld misbruiken om oorlogje te kunnen voeren, hoe diep wil je zinken…

 5. corina

  Hele ontwikkelingshulp is een schande. HULP HELPT NIET. 45 jaar rond de wereld heeft dat bevestigd. De EU doet zelfde stommiteit. Alles naar corrupte regeringen. Budgetsteun is achterlijk, vroegere projecten werden gemanipuleerd. Werkgelegenheids Project voor ex político en naievelingen

Reacties niet toegestaan