Een Diederik Samsommetje

The Wall Street Journal onthult vandaag dat Amerikaanse deskundigen de Verenigde Arabische Emiraten gaan helpen om in 2015 een kerncentrale in bedrijf te hebben. Want als ergens inzicht bestaat in de eindigheid van olie, dan is het in de olieproducerende landen. 
De WSJ heeft een mooie interactieve kaart waarop - door te drukken op de knop -  veel inzicht ontstaat over waar kernenergie een serieus aandeel in de productie van energie begint te krijgen en waar niet. De WSJ stelt met genoegen vast dat in veel regio's en landen de urgentie is doorgedrongen. 
Aan de kleur van landen op de kaart valt te zien wat het aandeel is van kernenergie in de stroomproductie. De kleur van Nederland is bijna hetzelfde als die van Ivoorkust en Gambia. Met dank aan Diederik Samsom en zijn kompanen, die namens de PvdA de vooruitgang effectief blokkeren, en andere activisten die stikken in hun eigen gelijk. Ze doen denken aan de mensen die ijverden voor afschaffing van het leger vlak voor de Duitsers binnenvielen.
Ooit, als alle olie op is, en alle landen energie hebben, behalve Nederland, zal er een spreekwoord ontstaan. Iets dat heel erg kortzichtig is en drammerig, zullen we dan een Diederik Samsommetje noemen. Een mooie interactieve kaart overigens, van de WSJ, en de moeite van een bezoek waard. Zie voor een overzicht van reële alternatieven voor olie en gas ook de tweede link.

Bron(nen):   The Wall Street Journal