Diplomaten misdragen zich

NRC Handelsblad heeft een nieuwe weekendbijlage, NRC Weekblad geheten.
Het is een crisisuitgave die zijn weerga niet kent. Vermoedelijk moeten we terug naar de bezettingsjaren om drukwerk te zien dat op een dergelijke armzalige wijze in elkaar is geflanst, maar nu snel over op de inhoud.
Onderzoeksjournalist Joep Dohmen heeft zich opnieuw ingegraven in de Buitenlandse Dienst, het elitecorps dat Nederland vertegenwoordigt in het grote buitenland, en ook ditmaal stuitte hij op enkele minder fraaie zaken. 
Zo is de seksuele intimidatie onder de eigen werknemers van een omvang die nogal schrikbarend is. Onze diplomaten laten de handjes veel vaker wapperen dan geoorloofd is.
Verder is het ziekteverzuim hoog. Een veelbelovende jonge diplomaat vertelde Welingelichte kringen laatst ("dit is vertrouwelijk!") dat deze ravage ondermeer wordt veroorzaakt door het feit dat nogal wat vrouwelijke diplomaten op hun eentje naar een buitenpost gaan – met alle gevolgen vandien. 
Want slaagt een vrijgezelle mannelijke diplomaat er dikwijls in op zijn standplaats een uitheemse bruid aan de haak te slaan,  voor veel vrouwen is uitgezonden worden naar een ver land pas echt hardship. Ze zijn alleen als ze vertrekken en ze voelen zich nog meer alleen op hun flatje in Addis Abeba.
En zo komen we automatisch bij probleem nummer drie dat de NRC ons voorzet: drankmisbruik onder diplomaten. Er wordt bij BUZA veel te veel gezopen wat dikwijls tot decorumverlies leidt. En tot disfunctioneren. Zelfs sommige ambassadeurs hebben lege flessen op hun kamer liggen. 
Wat voormalig ambassadeur Coen Strok doet ontlokken: "Misschien dat de nieuwe lichting diplomaten niet zulke goede drinkers zijn als de oude rotten." 

[bronartikel niet online beschikbaar]