Een Somalische piratenleider vertelt

Boyah is een piraat, maar zo noemt hij zichzelf niet, hij ziet zichzelf als een ‘verlosser van de zee’. Een verslaggever van The Times beschrijft vandaag zijn ontmoeting met een voorman van de Somalische piraten in een prachtig verslag. Het kostte een week om de ontmoeting te arrangeren, die uiteindelijk in een afgelegen boerderij plaatsvindt.
Boyah refereert aan zichzelf als een ‘badaadinta badah’, een term die vaak wordt vertaald als ‘kustwacht’, maar ‘verlosser van de zee’ is adequater. Boyah grapt dat hij de ‘chef van de kustwacht ‘ is, en die titel draagt hij met trots. Voor hem zijn zijn actie op zee gelegitimeerd als een vorm van belastingsheffing – in naam van een slecht functionerende regering die hij weliswaar niet letterlijk maar dan toch naar de geest vertegenwoordigt.
Volgens Boyah zijn circa 500 piraten actief in het Somalische kustgebied rond Eyl. Samen vormen ze een soort confederatie, waarbij jongemannen zich kunnen aansluiten als ze beschikken over een wapen en ‘heldenmoed’ – en dat soort jongeren is in Somalië in ruime mate voorradig.
Volgens de piratenleider is het gerechtvaardigd dat hij en zijn mannen schepen kapen, omdat hij niet langer kan leven van de vangst van kreeften. De dieren zijn voorgoed verdwenen doordat de kustwateren zijn vernield met sleepnetten van Chinese, Taiwanese en Koreaanse vissersboten. Sinds 1995 wijdt Boyah zich aan piraterij. Hij schept op dat hem dat eind jaren negentig in een geval alleen al een buit van 800.000 dollar opleverde.

Bron(nen):   The Times