Al-Qaida-verdachte was bang voor insecten (en wat de CIA toen bedacht)

De 'grappigste' anekdote over de folteringen van de CIA is het verhaal van de Al Qaida-verdachte van wie men wist dat hij bang was voor spinnen. Mocht men hem blootstellen aan spinnen of daarmee dreigen, zodat hij al zijn geheimen zou verraden? In Orwells' 1984 wordt een gevangene inderdaad in Room 101 opgesloten met insecten en verraadt alles. De Amerikaanse werkelijkheid was nog gekker: men wilde wel folteren, maar dan wel nadat er een echte stempel op een formulier stond dat het mocht. En de stempelzetters en de folteraars werden het over de insect niet eens. Moest de gevangene met de insect in de cel, of liever in een grote doos (kleiner). En mocht het en gevaarlijke insect zijn (strijdig met de conventie van Genève, of een insect die er slechts gevaarlijk uitzag. Allemaal problemen. Geen principieel bezwaar hield hen dus tegen, maar een bureaucratisch bezwaar. Na de aanslagen van 11 september heeft de CIA veel vaker de harde verhoormethode van waterboarden toegepast dan gedacht. In een maand tijd is de Al-Quida-verdacht Khalid Sjeik Mohammed liefst 183 keer 'gewaterboard', waarbij een gevangene de indruk krijgt dat hij verdrinkt.
Dat is niet alleen veel vaker dan gedacht, maar ook veel vaker dan onder geheime richtlijnen van de CIA was toegestaan, zo is berekend op Emptywheel. Dit weblog achterhaalde de nieuwe informatie als een van de eerste.  Het waterboarden mocht maximaal 18 keer per dag worden toegepast, aldus Emptywheel, en dat gedurende vijf dagen per maand. Het maximum zou dus 90 keer per maand bedragen. Het waterboarden zou bovendien op veel een brutere manier hebben plaatsgehad dan toegestaan.
Eerder had The New York Times al eens gemeld dat de verhoormethode bij Khalid Sjeik Mohammed vaker dan honderd keer was toegepast, waarop het verhoor werd gestaakt. CIA-medewerkers vreesden dat ze strafrechterlijk konden worden vervolgd. Medewerkers van de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama hebben het waterboarden omschreven als een martelmethode.
CIA-medewerkers willen nog steeds doen geloven dat waterboarden effectief kan zijn, maar dat kan volgens Emptywheel toch heel moeilijk het geval zijn bij een techniek die zo vaak moet worden toegepast om de medewerking van een gevangene te krijgen.

Bron(nen):   Emptywheel  The New York Times  Welingelichtekringen.nl