Ook Omtzigt zelf wil opheldering over warrig verloop lijsttrekkersverkiezing CDA

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt verloor de lijsttrekkersverkiezing van zijn partij met een miniem verschil van zorgminister Hugo de Jonge. Zes CDA-leden, waaronder Omtzigts vrouw betwijfelden eerder deze week al of hun stem wel bij de juiste kandidaat terecht was gekomen. Vanmiddag sprak Omtzigt op NPO Radio 1 ook zelf zijn twijfel uit.

De CDA-leden kregen, nadat ze hun stem uitbrachten de melding ‘dank voor uw stem op Hugo de Jonge’, terwijl ze op Omtzigt hadden gestemd. Het CDA zegt dat er niets aan de hand is en stelt dat het andersom ook gebeurde: er zouden ook mensen zijn geweest die op De Jonge stemden, terwijl ze daarna bedankt werden voor hun stem op Omtzigt. Dat klinkt erg knullig en verwarrend bovendien, maar zou volgens de partij wel betekenen dat de verkiezing correct is verlopen.

Maar daar neemt Omtzigt geen genoegen mee. "Ik ga er niet vanuit dat er een fout is gemaakt, maar ik wacht rustig op de uitleg. Ik vind het belangrijk dat er opheldering wordt gegeven. Daar is het partijbureau mee bezig, dingen worden uitgezocht. Dat vind ik belangrijk. Ik wacht gewoon totdat ik die stukken zie," zei het populaire Kamerlid dat de verkiezing nipt verloor.

Het zou niet voor het eerst zijn dat er iets misgaat bij de lijsttrekkersverkiezing. Toen eerder deze zomer Mona Keijzer nog in de race was, moest er een stemronde opnieuw worden gedaan, omdat het systeem niet bestand bleek tegen pogingen van buitenaf om valse stemmen uit te brengen, schrijft de Volkskrant.

Bron(nen):   De Volkskrant