"We zijn nu te laat om het koningschap te veranderen"

Koningin Beatrix zal ‘op redelijk korte termijn’ haar aftreden bekendmaken. Dat zegt koningshuiskenner Peter Rehwinkel vandaag in NRC Handelsblad. Afgelopen dagen is volop gespeculeerd dat Beatrix dezer dagen – en mogelijk al maandag op de 42ste verjaardag van prins Willem-Alexander – haar abdicatie zal aankondigen. De Telegraaf bracht vrijdag het bericht dat het aftreden aanstaande is, maar zonder dat duidelijk werd waarop de krant deze wetenschap baseerde.
Rehwinkel (PvdA) en D66-leider Alexander Pechtold zeggen in NRC dat het onverstandig is geweest dat de Tweede Kamer niet heeft gedebateerd over de vorm die het koningschap van Willem-Alexander zou moeten krijgen. Nu het aantreden van koning Willem IV nabij is, zou het te laat zijn voor zo’n debat. Pechtold: "Als je er pas over begint als het aantreden van koning Willem aanstaande is, word je toch gezien als verstoorder van het feestje."
Opvallend is dat een meerderheid van de Tweede Kamer voor een meer ceremonieel koningschap is, maar dat een debat daarover toch niet op gang komt. Dat komt doordat politieke partijen niet aandringen op zo’n debat met het oog op de populariteit van de Oranjes onder de kiezers. Maar ook doordat premier Balkenende zich tegen zo’n discussie verzet – volgens Pechtold is dat verzet nog sterker dan het verzet van de premier tegen een onderzoek naar de Nederlandse besluitvorming inzake de oorlog in Irak.
Over twee dagen weten we meer. En mocht de koningin inderdaad haar aftreden komende maandag bekendmaken, dan moeten we even terugdenken aan een oud bericht uit het Belgische weekblad Humo. Dat voorspelde in februari niet alleen dat Beatrix haar aftreden op 27 april zou bekendmaken, maar ook dat de kroning van prins Willem-Alexander op 9 september zal plaatshebben.

Bron(nen):   NRC Handelsblad  Royalblog  Welingelichtekringen.nl