Links Israël wordt steeds rechtser

In Israël ebt het geloof in het vredesproces alsmaar verder weg, zelfs in het linkse kamp. Sinds de Tweede Intifada zijn veel linkse Israëliërs steeds cynischer geworden over de kans dat het ooit nog tot een vergelijk komt met de Palestijnen.
Een extreem opvallende ommezwaai maakte hoogleraar geschiedenis Benny Morris. Hij staat bekend als een icoon van Israëlisch links en een pleitbezorger van de Palestijnse zaak. In 1987 schreef hij een voor Israëlische begrippen baanbrekend boek over de verdrijving van veel Palestijnen in 1948. 
Maar sinds 2000 is Morris’ visie op verzoening aan het veranderen. “De Palestijnen verwierpen het vredesvoorstel van 2000 en ontketenden een guerrillaoorlog tegen alle Israëliërs. De Gazastrook is na onze terugtrekking omgevormd tot terreurbasis. Het lijkt of ze alle joden uit Palestina willen verdrijven.”
Hoewel Morris nu veel kritiek krijgt van andere prominente linkse Israëli’s, wordt zijn cynisme door steeds meer landgenoten gedeeld. Bij de verkiezingen in februari bleven er voor de linkse partijen in totaal slechts zestien van de 150 zetels over.
Zo gek is dat niet. Als links Israël langzaam rechts wordt, is er geen reden meer om op links te stemmen.

Bron(nen):   Foreign Policy