Pech voor Putin

De macht en het aanzien van Russische president Dmitry Medvedev groeien snel; volgens de Financial Times zo snel dat het goed zou kunnen dat hij Vladimir Putin naar de kroon steekt en in 2012 worden herkozen als president van Rusland.
Waarnemers namen in 2008 aan dat Medvedev een tussenpaus was. De Russische grondwet stond Putin niet toe driemaal achtereen president te zijn en dus mocht Medvedev een keer president worden, met Putin als premier. Maar Medvedev zou in 2012 de macht dan weer netjes afstaan aan Putin.
Daar er is pech voor Putin: de statuur van Medvedev groeit gestaag, mede door de wijze waarop hij opereert in de economische crisis. "Als de macht van Medvedev verder doorgroeit, dan kan Putin hem niet zomaar dwingen plaats te maken," zegt Olaf Pavlovsky, een politieke matchmaker achter de schermen van het Kremlin. Pavlovsky zat achter de twee verkiezingsoverwinningen van Boris Jetstin, en was ook betrokken bij de verkiezing van Medvedev. "Medvedev en Putin hebben geen ruzie; dat zou je niet geheim kunnen houden." 
Maar ze zijn volgens Pavlovsky wel onbedoeld elkaars concurrenten geworden.

Bron(nen):   Financial Times