Krachtdadige Prins

De gruwelijke martelvideo uit Abu Dhabi, waaraan we hier eerder aandacht besteedde (link 2) heeft veroorzaakt dat een groot contract voor kerncentrales tussen de VS en Verenigde Arabische Emiraten vermoedelijk wordt uitgesteld of afgelast.
Op de video is te zien hoe een lid van de koninklijke familie van Abu Dhabi een slechtbetalende zakenpartner martelt, bijna doodslaat en over hem heen rijdt met een SUV. Abu Dhabi en de Verenigde Arabische Emiraten, waar Abu Dhabi deel van uitmaakt, willen graag bekend staan als lichtend voorbeeld van een moderne islamitische staat. Islamitisch, maar toch van deze tijd. De video doet ernstig afbreuk aan dat zorgvuldig gekoesterde imago.
De eerste gevolgen daarvan zijn politiek. Leden van het Amerikaanse congres vinden dat de nucleaire overeenkomst die in de maak was tussen de Verenigde Arabische Emiraten en de VS moet worden opgeschort.
De plaatselijke machthebbers zitten zelf ook in hun maag met de prins en zijn video. Websites die linken aar de video worden door de Emiraten geblokkeerd. Maar toch wordt ook in Abu Dhabi gemopperd over het gedrag van de prins. "De politieke leiding hecht groot belang aan de nucleaire overeenkomst," zegt Christopher M. Davidson, een wetenschapper wiens object van studie de politiek van de Verenigde Arabische Emiraten is. "Maar om dat nucleaire contract te kunnen realiseren moet de leidende familie mogelijk een van haar eigen leden opofferen. Dat zou de mythe rond de koninklijke familie aantasten."

Bron(nen):   The New York Times  Video