Geert is geen Pim

Morgen is het zeven jaar geleden dat Pim Fortuyn op het Omroepkwartier in Hilversum werd vermoord en dat is voor De Pers aanleiding  Pim Fortuyn en zijn ‘opvolger’ Geert Wilders met elkaar te vergelijken.
Op het eerste gezicht lijken de overeenkomsten groot en maar liefst driekwart van de mensen die in 2002 en 2003 op de LPF stemden, kiest nu voor Geert Wilders’ PVV.
Maar wat blijkt volgens De Pers?

1. Bij de PVV zijn de rijken beter af. Professor Pim was nogal in de ban van de solidariteitsgedachte, maar als het aan Wilders ligt, komt er grootschalige belastingverlaging (16 miljard euro).
2. Fortuyn was geporteerd van de Europese eenwording.Hij had een afkeer van de Euro-bureaucratie, maar meende dat Nederland als handelsnatie profiteerde van een verenigd Europa. Wilders wl dat Europa negentig procent minder taken op zich neemt en – toeval! – denkt dat de Nederlandse bijdrage aan ‘Brussel’ zo negentig procent kleiner kan worden.
3. Fortuyn wilde meer geld besteden aan het vernederlandsen van immigranten; meer scholing en culturele vorming. Wilders wil wat immigranten betreft slechts de beurs trekken om ze te laten remigreren: 250 miljoen.
4. De LPF was zeer begaan met het fileleed. Een goede bereikbaarheid is voorwaarde voor een gezonde economie, zo meende Fortuyn die erg veel met ondernemers optrok. De LPF is in deze veel minder uitgesproken. Wel kan wat Geert betreft de maximumsnelheid op de Nederlandse wegen omhoog.
5. De PVV wil meer aandacht voor dierenrechten. De rechten van het dier dienen zelfs in de Grondwet te worden vastgelegd. Fortuyn was daarentegen bijzonder gecharmeerd van de zogenaamde varkensflats: nog meer varkens op nog minder vierkante meters en werd door een dierenactivist vermoord, ook al was hij de trotse eigenaar van twee Spaniëls, Carla en Kenneth.
6. Fortuyn wenste meer marktwerking in de ontwikkelingshulp, maar wilde niet tornen aan de omvang van de hulp (nu zo’n 4,1 miljard euro per jaar). Als het aan Geert Wilders ligt, verdwijnt de minister van ontwikkelingshulp en geldt dat ook voor het overgrote deel van zijn budget.

 

Bron(nen):   De Pers