Wat doet Al-Sadr in Turkije?

Al meer dan een jaar was hij niet meer op tv geweest en al bijna twee jaar verscheen hij niet in het openbaar. Tot afgelopen zaterdag. Toen bracht de Iraakse sjiitische geestelijke Moqtada Al-Sadr, bekend van zijn gewapende verzet tegen de Amerikaanse 'bezettingsmacht', een bezoek aan Turkije.
Volgens de Turkse krant Hurriyet sprak Al-Sadr, die de pers zoveel mogelijk vermeed, op een conferentie in Istanbul onder meer met de Turkse premier Erdogan en president Gül. Onderwerp van de conferentie zou de toekomst van Irak zijn geweest.
Een woordvoerder van Al-Sadr liet weten dat de milities van Al-Sadr de wapens hebben neergelegd en niet van plan zijn om deze weer op te pakken. Wel benadrukte hij dat de beweging van Al-Sadr zich zal blijven verzetten tegen de aanwezigheid van de Amerikanen.
Blogger Marc Lynch vraagt zich op de site van Foreign Policy af wat Al-Sadr nu precies in Istanbul te zoeken had. Hij denkt dat het overal mee te maken kan hebben. Met de Irakese parlementsverkiezingen van eind dit jaar, met de spanningen tussen de sjiitische premier Maliki en zijn eveneens sjiitische militie, met de Amerikaanse terugtrekkingsplannnen... Lynch: 'A million and one questions.'

Bron(nen):   Hürriyet  Foreign Policy