Pakaf: Amerika heeft geen plan

Als een ding duidelijk werd bij het bezoek van de presidenten Karzai (Afghanistan) en Zardari (Pakistan) aan president Obama dan is het, volgens DIe Zeit, dat de VS geen enkel plan hebben wat  te doen met Pakistan en Afghanistan (Pakaf) en bij gebrek aan een plan dreigen de VS  zonder het te merken een oorlog in te sukkelen.
Alles lijkt Obama mee te zitten, schrijft Die Zeit: de economie lijkt over het ergste punt, er worden weer wat huizen verkocht, misschien bouwen Chrysler en General Motors volgend jaar nog steeds auto's en er is ook nog een republikeinse senator overgelopen naar de partij van Obama. Het gaat allemaal fantastisch en Obama is dat ook na honderd dagen ongekend populair.
Maar toen kwamen op dag 107 en 108 de presidenten van de Pakaf-staten in Washington op bezoek. Terwijl het hoge gezelschap 's avonds aan de gazpachosoep zat druppelde het slechte nieuws binnen. De Taliban rukt verder op richting atoomwapens. De Amerikanen hadden honderd burgerslachtoffers gedood in Afghanistan, en gedurende de dag was al duidelijk dat de twee Aziatische presidenten elkaar niet liggen en vertrouwen. En de Amerikanen weten evenmin of beide heren zijn te vertrouwen.
"We hebben geduld nodig," zei Hilary Clinton, "veel geduld." Maar volgens opiniepeilingen is dat wat anders dan het Amerikaanse volk wil. Dat wil weg uit de oorlogen in Irak en Afghanistan.
En dat zal niet gaan lukken, denkt Die Zeit. Want een plan ontbreekt.
Zie ook de verwachtingen van generaal Petreaus onder linkt 2

Bron(nen):   Die Zeit  Petreaus