De Karzai-broers: drugs & politiek, samen staan ze sterk

De broer van de Afgaanste president Karzai is een machtig man. Omdat hij de broer is van, maar ook omdat hij in Zuid Afghanistan heel hoog is, hoog in de drugs en daardoor misschien wel hoog in alles. Misschien is Ahmed Wali Karzai zelfs wel de allerhoogste drugsbaron van Afghanistan.
Toen een verslaggever van de dagbladketen van het Mcclatchy-concern in Kandahar op de koffie ging bij Karzai om daarover te spreken, ging dat eerst nog heel gezellig. Wat Karzai immers niet wist was dat de verslaggever  bewijzen had verzameld voor zijn betrokkenheid bij de drugshandel. Naarmate het gesprek zich meer toespitste op die netelige kwestie werd de toon onaangenamer. Tenslotte werd de verslaggever letterlijk het huis uitgegegooid.
Mensen die het goed met hem voorhadden raadden hem aan Kandahar onmiddellijk te verlaten. Hij zou immers niet de eerste zijn die de wraak van Karzai niet zou overleven. De verslaggever ging uit Kandahar en daarna ook - voor de zekerheid - uit Afghanistan. Zijn gedetailleerde verslag, inclusief video, is te vinden bij de kranten van zijn concern.
Goed geregeld in de familie. De ene broer is de baas van de bovenwereld en de andere is de baas van de onderwerld. De ene is de baas in Kabul, de andere in Kandahar. En in een hechte famlie als bij de Pashtuns gebruikelijk is, zijn ze samen de baas van alles. Maar gelukkig brengen wij vrede en bouwen schooltjes.

Bron(nen):   McClatchy Newspapers