Antisemitisme rukt op in Argentinië

Een jeugdgang heeft gisteren bij de Israëlische ambassade in Buenos Aires drie joden en een politieagent met stokken verwond. De Argentijnse jodengemeenschap was daar bijeen om de 61e onafhankelijksdag van Israël te vieren. De aanval op de joden is één van de vele antisemitische incidenten die de laatste tijd in Argentinië plaatsvinden.
De Argentijnse minister van Justitie Fernandez ontkent dat er een anti-joods sentiment in zijn land de kop opsteekt, maar volgens de website van CNN raken de Argentijnse joden steeds bezorgder over hun veiligheid. Zo worden er steeds vaker graven met hakenkruizen beklad.
Ook Haaretz constateert dat het antisemitisme in Argentinië, een land waar 200.000 joden wonen, de laatste jaren toeneemt. De Israëlische krant legt een link met het aan de macht komen van socialistische regimes in Midden- en Zuid-Amerika. Veel linkse leiders intensiveren het contact met Iran. De Venezolaanse president Chávez koestert zelfs sympathie voor de islamitische terreurbewegingen Hamas en Hezbollah, die dood en verderf zaaien in Israël.
Begin deze maand liet de Argentijnse regering overigens in de krant Itón Gadol weten de Iraanse president Ahmadinejad niet te zullen ontvangen, mocht hij binnenkort Zuid-Amerika bezoeken. Dat kunnen de Argentijnse joden weer als een steun in de rug beschouwen.

Bron(nen):   CNN  Haaretz  Itón Gadol