Noord-Koreaanse geheimen liggen op straat

De ondergrondse kernproef die Noord-Korea vannacht heeft uitgevoerd, kan niet verhinderen dat het geïsoleerde land steeds meer moeite heeft zijn geheimen te bewaren. Een groep techneuten en Noord-Koreakenners is erin geslaagd op internet een kaart te ontwikkelen waarop talloze uiterst geheime locaties staan gemarkeerd - waaronder de paleizen van de grote leider Kim Jong Il, militaire bases met raketinstallaties en massagraven.
Het initiatief voor de digitale kaart is afkomstig van Curtis Melvin, een student uit Virginia die twee groepsreizen maakte naar Noord-Korea. Melvin en zijn medestanders die zich via internet hebben gemeld, zijn voortdurend op zoek naar aanwijzingen in foto's, nieuwsberichten of reisverslagen om witte plekken op de Noord-Koreaanse kaart in te vullen. In combinatie met gedetailleerde foto's van Google Earth blijkt het vaak mogelijk de ligging van belangrijke plaatsen te bepalen. "Het is gedemocratiseerd inlichtingenwerk," zegt Melvin in The Wall Street Journal. De kaart is te downloaden onder de titel North Korea Uncovered.
Na de lancering van een lange-afstandsraket vorige maand gaf Noord-Korea bijvoorbeeld foto's vrij van Kim Jong Il, die een bezoek bracht aan een dam en waterkrachtcentrale. Op de foto's waren twee grote pijpleidingen te zien op een heuvel, die Melvin in staat stelde precies te bepalen waar deze centrale ligt.
De nieuwste kaart van Noord-Korea bevat duizenden locaties, waaronder 'nucleaire plaatsen' (vermeende reactoren, opslag), 1200 dammen en 47 restaurants, want van die laatste zijn er niet zoveel. De hele militaire infrastructuur van het land lijkt inmiddels in kaart gebracht. Ook menen Melvin en zijn medewerkers meerdere massagraven te hebben ontdekt, waar de slachtoffers begraven zijn van de hongersnood die tussen 1995 en 1998 circa 2 miljoen mensenlevens heeft geëist.

Bron(nen):   The Wall Street Journal  North Korea Economy Watch