Aanhoudend gekibbel bij Republikeinen

Gematigden en conservatieven blijven elkaar binnen de Republikeinse partij in de haren vliegen. Het cruciale discussiepunt dat voorligt is welke koers en bijbehorende toon de Grand Old Party moet kiezen. Aan de ene kant staat de gematigde Colin Powell, die voor vernieuwing pleit, terwijl diehard conservatieven als Dick Cheney en Rush Limbaugh lijken te willen terugvallen op de koers uit de Bush-jaren.
Powell, minister van Buitenlandse Zaken tijdens de eerste termijn van George W. Bush, zei gisteren in een interview op het tv-station CBS dat het nodig is dat meer Republikeinse gematigden op de voorgrond treden. Volgens Powell verliezen de Republikeinen momenteel de steun van ‘mannen, vrouwen, blanken, zwarten en Hispanics.’
De oud-minister kreeg dit weekend steun van zijn partijgenoot Tom Ridge, oud-minister en oud-gouverneur van Pennsylvania. Tegenover CNN zei Ridge dat de twee vleugels binnen de partij naar elkaar moeten luisteren en de persoonlijke aanvallen moeten beeïndigen.
Die aanvallen waren de laatste weken vooral afkomstig uit het kamp van de diehard conservatieven. Zo vroeg voormalig vice-president Dick Cheney zich af of Colin Powell nog wel een Republikein was en stelde Bush-adviseur Karl Rove dat hij de omstreden talkshowhost Rush Limbaugh prefereert boven Powell.
Mary Matalin, analiste bij CNN, voorspelt dat binnen de Republikeinse partij een fundamentaal debat gaat plaatsvinden over zaken als de rol van de overheid in een vrij land. Zij stelt dat de belangrijke vraag voorligt of de aloude Republikeinse waarden toe zijn aan vernieuwing of juist niet.

Bron(nen):   CNN