"Sotomayor politiek slimme keus"

Het besluit om rechter Sonia Sotomayor als kandidaat voor het Amerikaanse Hooggerechtshof voor te dragen is een slimme politieke stap van president Barack Obama. Volgens commentatoren van Newsweek en National Journal kunnen de Republikeinen om twee redenen moeilijk harde kritiek leveren op de benoeming van de 54-jarige Sotomayor.
Ten eerste zijn haar ouders geboren op Puerto Rico. Alleen al het feit dat ze een 'hispanic' is, zal de Republikeinen naar verwachting huiverig maken om haar echt aan te pakken. De Republikeinse partij verloor namelijk bij de verkiezingen van vorig jaar veel 'hispanic votes' aan de Democraten en zal er niet nog meer kwijt willen raken.
De tweede reden is een pikante uitspraak van Sotomayor. In een speech uit 2001 zei ze dat 'een wijze Latijns-Amerikaanse vrouw door haar levensvervaringen vaker tot een goed rechtelijk oordeel zou komen dan een gemiddelde blanke man die deze ervaringen niet heeft.' Koren op de molen van de Republikeinen zou je zeggen, maar National Journal denkt van niet. Als de Republikeinen van dit citaat een punt maken, komen ze nog meer dan nu al het geval is bekend te staan als een partij van de oude mannen.
Toch hebben conservatieve commentatoren al weldegelijk kritiek geleverd op de benoeming van Sotomayor. Ze zou een hele reeks van 'diehard linkse' uitspraken hebben gedaan en zich teveel laten beïnvloeden door haar sympathie voor vrouwenrechten en de positie van minderheden.
Op de site van CNN is een uitgebreide biografie van Sonia Sotomayor te lezen. Haar levensverhaal zit vol overwonnen obstakels en lijkt in dat opzicht op dat van president Obama. Twee pikante feiten: Sotomayor werd geboren in de Bronx in New York en verloor haar vader op 9-jarige leeftijd.

Bron(nen):   Time  The National Journal   CNN