Syrie is feitelijk uiteengevallen in 3 landen

In naam is er nog sprake van een land, Syrie, met een president, Assad, en opstandelingen. Maar de werkelijkheid, zegt defensie denktank  IHS, is een andere. Er zijn drie 'landen' ontstaan. Ieder met hun eigen vlag, hun eigen wetten, hun eigen geheime dienst. En hoe langer het conflict voortduurt - dat is nu al 2 jaar - des te moeilijker zal het blijken om de stukken aan elkaar te lijmen. "Het leidt geen twijfel dat de entiteit Syrie feitelijk heeft opgehouden te bestaan. Er is niet langer sprake van een land en een opstand, maar van meer eenheden, entiteiten, die lijken op landen." Assad is de baas in een strook van de grens met Jordanie, langs de hoofdstad Damascus tot de Middellandse Zee. De opstandelingen hebben het voor het zeggen in een gebied dat grenst aan de Eufraat en de Iraakse grens. En dan is er weggestopt in de hoek in het noordoosten en Koerdische staat ontstaan. Net als in Irak maken de Koerden in Syrie ook gebruyik van de algehele verwarring om de droom van een thuisland te realiseren.

Bron(nen):   AP      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  In een oorlog verschuiven de grenzen van de betrokken partijen dagelijks zolang de strijd woedt, dan kun je nauwelijks over nieuwe landen spreken zolang het conflict nog niet is beslecht.
  Wat een raar artikel.

  • Peter Rokers

   Mijn idee

   (in antwoord op Prikker)
  • Jorrit Schippers

   Dat gebeurt langs de grenzen. Verder van de grenzen zullen gebieden zijn waar al jaren dezelfde groep de macht heeft. Daar ontstaan nieuwe staten.

   (in antwoord op Prikker)
   • Prikker

    Al die landen daar bestaan uit verschillende etnische groepen die al eeuwen lang een subcultuur binnen de landsgrenzen vertegenwoordigen.
    Het is raar om tijdens een oorlogsperiode dan nieuwe grenzen te willen definiëren…. erna is logisch… maar tijdens een oorlog ?!? Da’s raar.

    (in antwoord op Jorrit Schippers)
    • erik smit

     Het artikel maakt ook duidelijk dat er geen goed gedefinieerde grenzen zijn, maar dat het wel gaat om drie de facto zelfstandige staatjes.

     (in antwoord op Prikker)
  • AT

   Het gaat hier niet zozeer om de grenzen, het gaat hier om drie afzonderlijk functionerende systemen met hun eigen bestuur en achtergrond, en voor het moment zonder duidelijke grenzen, die wisselen inderdaad per dag.

   (in antwoord op Prikker)
 2. Marijkewerf

  Het lijdt geen twijfel, met een lange ij.

Reacties niet toegestaan