Mariko Peters (GroenLinks) is terug bij Buitenlandse Zaken alsof er niets aan de hand was

We waren haar bijna vergeten: Mariko Peters. Ze was kamerlid voor GroenLinks tot de vorige verkiezingen. Maar dat was ter nauwernood. Bijna moest ze aftreden omdat er een vlekje aan haar kleefde. Of vlek, eigenlijk. Voor ze Kamerlid werd was Peters diplomaat. En ze had een minnaar Robert Kluijver. Op zich geen onmogelijke combinatie, diplomaat zijn en een minaar hebben, behalve als de diplomaat aan de minnaar werk bezorgt. Peters zorgde er voor dat Kluijver een dikbetaalde klus mocht doen voor Buitenlandse Zaken. Het ministerie wist niets van de belangenverstrengeling en er kwam een onderzoek. Uit dat onderzoek bleek dat Peters niet goed had gehandeld door voor het ministerie geheim te houden dat ze een amoureuze verhouding had met Kluijver. Maar kennelijk gaat daar met terugwerkende kracht zand over, blijkt uit een bericht in De Telegraaf. Mariko Peters werkt weer gewoon voor BuZa. Als senior beleidsmedewerker, dit keer. Hoe het zit met haar relaties op dit moment is niet bekend

24 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Inekris

  Het vervelende is alleen, er is -en was- ook niks aan de hand. Alleen de Nederlandse opvatting, waar rook is, moet voor zijn, staat dat in de weg. Het is een vuige karaktermoord op Peters. Wellicht kan de naam van de site gewijzigd worden in wijdendatwijwellingelichtzijnmaardatzijnwijniethoor.nl

  • Prikker

   Als mevrouw Peters zelf erkent dat ze niet geheim had mogen houden dat ze overheidsaanbesteding aan haar liefhebber heeft verstrekt, dan is daarmee de kous af. Corrupte mensen als mevrouw Peters horen niet in de politiek.

   De Nederlandse politiek verliest hiermee elke geloofwaardigheid.

   (in antwoord op Inekris)
   • AT

    En ze zit daarom ook niet meer in de Tweede Kamer, die stap had ze zelf al meteen genomen. Daarmee is de kous toch af?

    (in antwoord op Prikker)
    • Prikker

     Uhh… nee, natuurlijk niet.

     Je leest toch dat ze weer terug is als beleidsmedewerker BuZa !
     Ambtenaren moeten van onbesproken gedrag zijn en dat is mevrouw Peters niet. Daarom hebben we die gedragscode nou net ingevoerd.

     (in antwoord op AT)
     • AT

      Ja, je had het over ‘politici’ en ambtenaren zijn niet altijd politici, vandaar.
      Wat betreft haar hernieuwde aanstelling verbaasd me niets meer, het is ranzig. Maar ik kan me wel herinneren dat ze toen het aan het licht kwam behoorlijk diep door het stof is gegaan en openhartig heeft erkend een fout te hebben gemaakt. Ze was ooit uitgeroepen tot ‘politiek talent’, dat is nu vergane glorie…komt natuurlijk ook wel door de partij waarvoor ze in de kamer zat.
      Ik weet niet wat de reden ervoor is dat ze er nu opnieuw zit en hopelijk duikt de pers erop.

      (in antwoord op Prikker)
    • Diederdick

     Ze is de vorige verkiezingen niet meer verkiesbaar gesteld.
     Onderzoek heeft uitgewezen dat ze wel degelijk fout zat (er was dus wel degelijk iets aan de hand) omdat ze van meet af aan duidelijk had moeten zijn over haar (onluikende) gevoelens én dat ze daarom niet zelfstandig de beoordeling had mogen uitvoeren. Omdat de ambassadeur ook iets te verwijten was zijn de conclusies iets afgezwakt maar dat er wel degelijk iets fout heeft gezeten in die periode en op die post moge duidelijk zijn.

     Deze site is dus wel degelijk goed geïnformeerd.

     (in antwoord op AT)
    • disqus_cDEBEY6Kl8

     en ook niet meer terugkomen bij BZ.

     (in antwoord op AT)
  • knier

   En wie is u dan wel niet om zo stellig te verklaren dat er niets aan de hand was?
   Je minnaar een vet betaalde opdracht geven,betaald met overheidsgeld is per definitie al fout,punt.

   (in antwoord op Inekris)
 2. NoId

  Maar nieuws is het zeker niet, op 15 aug. 2011 wist deze website zelf al te melden dat ze terugkeer garantie had. Ja in den Haag zorgen we goed voor elkaar, ons kent ons en er is altijd wel weer een baantje te vinden/creëeren.

 3. Marc

  Er was geen sprake van belangenverstrengeling. Slechts de schijn daarvan, omdat ze haar relatie te laat had gemeld. Uit onderzoek is gebleken dat de subsidieaanvraag correct is verlopen. Dat rechts een zondebok op links nodig heeft heeft het een rel gemaakt.

 4. JohnBM

  Het begint allemaal een beetje op Italie te lijken. Nog even en we gaan op Bulgarije lijken.
  Af en toe heeft het alle eigenschappen van een incestieuze bende

  • AT

   Ach welnee, dan weet je werkelijk niet wat een corrupte staat betekend. Dat hier wel eens ‘vriendendiensten’ en fout declaratiegedrag aan het licht komen betekend nog niet dat Nederland rot is. Het feit dat we in hier zo’n drukte maken om ene Mariko Peters is juist een indicatie van weinig corruptie. Denk je dat ze in Italië of Bulgarije aandacht aan dit soort praktijken besteden? Geloof me maar, de dag dat we bestuurders hebben die nooit in opspraak komen is een illusie: het blijven mensen.

   Check eens de Corruption Perception Index. Ondanks dat het de perceptie van corruptie betreft zegt het wel degelijk iets over de werkelijke corruptie:

   http://www.transparency.org/cpi2012

   (in antwoord op JohnBM)
   • disqus_cDEBEY6Kl8

    Denk eens aan de PvdA in Amsterdam en Rotterdam of de nette heren van de VVD, voorbeelden van nepotisme en cliëntelisme te over.

    (in antwoord op AT)
    • AT

     Wederom: het gebeurt aan de lopende band, maar is het werkelijk dusdanig problematisch dat we kunnen spreken van een corrupte staat vergelijkbaar met Italië? Ik dacht het niet. Ik heb in Spanje gewoond en gewerkt en daar gezien wat meer corruptie in het dagelijks leven betekend. Hoe je voor de meest stompzinnige documenten uren kan wachten, tenzij je wat meer wilt betalen of een vriendelijk praatje maakt met de bewaker bij de entree van het stadskantoor. Heb je gehoord over Rajoy en in wat voor problemen deze premier verkeerd? Is toch wel van een ander niveau.

     (in antwoord op disqus_cDEBEY6Kl8)
     • disqus_cDEBEY6Kl8

      Omdat het elders erger is, hoeven het hier toch niet te accepteren?.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Kun je aangeven waar ik stel dat we het maar moeten accepteren? Ik heb genoeg opmerkingen bij dit topic gemaakt waaruit blijkt dat ik het niet accepteer. Ik reageer nu alleen op de stelling dat het hier op Italië gaat lijken wat gewoon klinkklare onzin is.

      (in antwoord op disqus_cDEBEY6Kl8)
  • utsjaermets

   jaaaa, laat maar komen die bunga-bunga feestjes. Wel een beetje te warm voor nu 😉

   (in antwoord op JohnBM)
 5. DiscuJohn

  Nederland wordt op zoveel vlakken een corrupte bananenrepubliek.

 6. Herman

  Nederland is een corrupt land en hoort in het rijtje naast Italië en dat soort landen. De voorbeelden volgen aan de lopende band. Nederland hoort helemaal niet tussen de noord Europese landen.

Reacties niet toegestaan