GroenLinks hield fiasco Amsterdamse mileuzone stil

De GroenLinkse droom om oude auto’s uit de Amsterdamse binnenstad te weren, heeft het niet gehaald. Maar nu onthult Het Parool dat GroenLinks’ wethouder Marijke Vos erin is geslaagd deze uitkomst nog maandenlang verborgen te houden. Zodat duizenden Amsterdammers in de waan leefden dat ze hun oude auto van de hand moesten doen. 
Terzijde: de gemeente Amsterdam heeft meer dan 400 pr-medewerkers in dienst die de hele dag berichten de wereld insturen waar de lokale bevolking niet op zit te wachten. 
Het stadsbestuur zei begin vorig jaar auto’s uit de binnenstad te willen weren die niet voldoen aan de Europese milieunormen van 1992. Maar omdat die destijds niet goed werden geregistreerd, zou het in de praktijk ondoenlijk zijn geweest de milieuzone te handhaven. Het kabinet heeft Amsterdam hiervan weten te overtuigen.
Ook was bekend dat de milieuzone maar geringe effecten had op de luchtkwaliteit, zo bleek uit TNO-onderzoek. 
Wethouder Marijke Vos (Milieu) – het zal niemand verbazen – blijft het oorspronkelijke plan goed vinden. ”Als het nu meteen had kunnen worden ingevoerd, hadden we het gedaan." 
Vos’ collega Hans Gerson (Verkeer) noemt het ‘een teken van sterkte’ dat Amsterdam zich door argumenten heeft laten overtuigen om af te zien van de milieuzone. Ja, zo kun je er ook tegenaan kijken.
Leider van GroenLinks, Femke Halsema, hebben we over deze belangwekkende kwestie nog niet gehoord. Dat zal toch niet zijn, omdat het gezinnetje-Halsema rondrijdt in een stokoude Mercedes? 
  

Bron(nen):   Het Parool