Boekhouding van het Rijk is een chaos

De boekhouding bij de rijksoverheid is een warboel, constateren interne accountants. Een bedrag van 472 miljoen euro is vorig jaar niet volgens de regels uitbetaald aan instellingen, bedrijven en particulieren. Van 2 miljard is onduidelijk of het correct is uitgegeven, blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. De gaten in de boekhoudingen van het rijk blijken uit ruim twintig rapportages die de krant in handen heeft. Accountants die de boeken doorlichten, zijn het afgelopen jaar op de ene na de andere 'onrechtmatige uitgave' gestuit. Onrechtmatigheid kan ontstaan door het ontbreken van een simpele paragraaf, maar ook omdat overheidsgeld niet goed is besteed. Het gaat bijvoorbeeld om 91 miljoen euro aan 'fouten' bij subsidieverstrekking door het ministerie van OCW. De administratie van de rijksoverheid blijkt zo ondoorzichtig dat van ruim 2 miljard euro niet vaststaat of het geld goed is besteed. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kampt met de grootste 'onzekerheid'. Van 1,1 miljard aan uitkeringen aan gemeenten zijn twijfels over de rechtmatigheid.  

Bron(nen):   AD      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Het rijk geeft zo’n 250 miljard euro uit per jaar. Van 2 miljard staat niet vast of het helemaal klopt. Let op: er staat dus ook niet vast dat het niet klopt. Van 472 miljoen staat vast dat het niet klopte. We hebben het dan over 0,8% wat onzeker is, en 0,2% (naar boven afgerond) wat zeker niet helemaal in orde was. Totaal is minder dan 1%.

  Het zal wel aan mij liggen, maar ik vind dat nogal meevallen. 99% van de uitgaven is gewoon in orde en netjes volgens de regels gedocumenteerd. Met maar 1% is iets mis of kan iets mis zijn. Natuurlijk, die 1% is nog altijd geen klein bier, maar zo dramatisch als het hierboven wordt gesteld is het ook allemaal niet. Zelfs bij SZW niet: 1,1 miljard aan twijfels, terwijl ongeveer de helft van de begroting (dus zo’n 125 miljard) door SZW wordt uitgegeven.

  • Dead Silence

   Als die paar miljard maar 1% is, dan ook niet zeuren als er een paar miljard bezuinigd wordt en er geknepen gaat worden. Dat is dan ook maar een druppel op de gloeiende plaat. Een bedrijf weet veel beter waar dit geld naar toe gaat, ookal heeft men 250 miljard omzet of uitgaven. Zo’n miljardengat krijg je niet verkocht.

   (in antwoord op André Somers)
 2. JRR Uijlings

  Heeft iemand hier een idee hoe deze cijfers zijn bij een groot bedrijf? Want daarmee moet je het natuurlijk vergelijken.

  • RHK

   Het zou me niet verbazen als bij grote bedrijven met eenzelfde “omzet” het percentage gelijk is. Het is natuurlijk veel geld, maar hoe groter de organisatie des te groter de kans dat zaken onopgemerkt of weggemoffeld worden (al dan niet bewust). Ik heb het meegemaakt bij een multinational dat ik constateerde dat er een verschil van 7 ton was op het afdelingsbudget vs uitgaven en de reactie van de controller was : “we boeken alles onder 1 miljoen gewoon af want onderzoeken kost meer geld dan het oplevert en de baas hierboven heeft het waarschijnlijk nodig gehad om een gat bij een andere afdeling te dichten”.

   Tel dit soort gevallen in zo’n grote organisatie op en voor je het weet heb je een aardig bedrag “onvoorzien”. Kwaadwillenden hebben daar volgens mij de grootste kans geld achterover te drukken. Ik zeg overigens niet dat de overheden de boel bewust flessen, maar ik begrijp wel dat er “onzekerheden” worden gevonden.

   (in antwoord op JRR Uijlings)
 3. Peter Rokers

  Als dat het enige was ….

Reacties niet toegestaan