Vragen van ex-PVVer de Mos kosten Den Haag een hoop geld

Het Haagse raadslid Richard de Mos (ooit bekend als PVV-kamerlid toen bleek dat hij loog over zijn CV) stelt ondanks dat de politiek met vakantie is bijna elke dag een vraag aan het college van burgemeester en wethouders. Uit eerdere berekeningen van Omroep West blijkt dat dat per vraag 577 euro kost. In totaal heeft de Mos dit jaar al 83 schriftelijke vragen gesteld. Dat kostte de gemeente Den Haag tot nu toe bijna 48.000 euro, bericht Omroep West. Maar daar zit De Mos niet mee, al erkent hij wel dat het veel geld is. ‘Zo lang dit college geld heeft voor een nieuwjaarsreceptie van 125.000 euro, zo lang het college diplomaten niet durft aan te pakken en zo lang dit college zakken met geld uitgeeft aan allemaal rare dingen is het de democratische plicht van Groep de Mos om daarover vragen te stellen en daarover heel kritisch te zijn’, aldus het raadslid. Als Groep de Mos doorgaat met dit tempo van schriftelijke vragen stellen, komt de partij eind dit jaar uit op een totaal van zo’n 150. Dat zou de gemeente Den Haag dan bijna 87.000 euro kosten om al die vragen te beantwoorden. Maar ondanks deze kosten, bindt De Mos niet in. ‘Want alles wat ik gevraagd heb, daar sta ik 110 procent achter. Voor een beter Den Haag en voor een beter Scheveningen,' zegt hij tegen Omroep West  

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Eerlijk gezegd zie ik liever wat verkwisting als gevolg van politici die in het kader van hun taak vragen stellen, dan borrels, uitjes en andere overbodige luxe.

  Maar Mos kennende zullen het ook hele concrete inhoudelijke vragen zijn….maar niet heus. Ik ga wel eens uit interesse naar de 2e kamer, om de discussies te volgen. Daar heb ik hem een paar keer zien spreken en het is ongelooflijk dat iemand die zo slecht uit z’n woorden komt en zo simplistisch denkt een volksvertegenwoordiger kan zijn. Natuurlijk zal nu iedereen weer beweren dat ‘heel Den Haag’ verrot is maar mijn constatering is dat er doorgaans redelijk inhoudelijk wordt gedebatteerd. Het werkelijke stront gooien komt uit één hoek.

  • Kristi

   Als de beste man simplistisch denkt, is het logisch dat hij zoveel vragen heeft, en hebben we er dus ook niets aan dat die vragen ‘concreet en inhoudelijk’ zijn. Heeft hij ook concrete en inhoudelijke oplossingen aangedragen? Daar is de PVV namelijk nooit zo goed in geweest, laat staan ex-pvv’ers. Verspilling.

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Inderdaad, uit die hoek is nog nooit een realistische oplossing of voorstel gekomen. Maar sommige mensen willen dat ook niet, ze willen alleen gevoed worden in hun onderbuik. Als het maar niet te genuanceerd is.

    (in antwoord op Kristi)
  • kletsmajoor

   De Mos vertegenwoordigd het “simplistische” deel van de natie. Niets mis mee toch? Mogelijk stelt hij vragen waar wel meer “simpele” mensen mee zitten. In dat geval hebben ze hopelijk iets aan de antwoorden. Dan is het geld nuttig besteed als een vorm van voorlichting.

   Vragen stellen verplicht overigens niet tot het leveren van een oplossing. Hoe zou je ooit iets kunnen leren als je geen vraag mag stellen waar je zelf het antwoord niet op weet?

   (in antwoord op AT)
   • AT

    ‘Simpele’ mensen zoals je ze noemt verdienen meer dan een simplistische vertegenwoordiger. Dan kun je een zeer intelligente vertegenwoordiger zijn, die problemen op een simpele manier weet te duiden en ook op een simpele manier oplossingen weet uit te leggen. Maar politiek is nou eenmaal niet zo simpel en al helemaal niet simplistisch, daarom is het onbegrip dat veel mensen hebben voor politici ook van alle tijden, misschien is het werkelijk een stuk lastiger dan we willen.

    Wat simplistische politici doen is suggereren dat complexe problemen simpel zijn, dat is in mijn ogen ‘simpele’ mensen voor de gek houden.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     Het is maar de vraag of “intelligente” mensen zich wel zo goed kunnen inleven in de vragen van “simpele” mensen en hen “dus” beter kunnen vertegenwoordigen dan een “simpele” volksvertegenwoordiger. Het lijkt me beter om rechtstreeks met “simpele” mensen te converseren i.p.v. daar een “slimme” laag tussen te stoppen. Vanuit een “simpele” opstelling worden vaak de beste vragen gesteld.

     Jouw redenering doet me enigszins denken aan het idee “de filosoof-koning” van Plato. Die dacht dat de allerslimste filosoof een soort natuurlijk recht zou hebben op de macht.

     (in antwoord op AT)
     • AT

      Je raakt wel aan één van de grootste manco’s van veel politici: inlevingsvermogen. Ik denk dat een goed politicus simpel moet kunnen denken en intelligent moet beslissen. Maar dat is een open deur intrappen.

      (in antwoord op kletsmajoor)
 2. Templein

  Typisch de klacht in een maatschappij waarin alles vertaald wordt in geld.

  Vragen stellen is onderdeel van een democratie met checks and balances. Wie weet hoe het de ambtenaren en B&W scherp houdt? Wie weet hoe de vragen domme fouten voorkomen?
  Misschien ook niet, maar dat weten we niet. Dat is kennelijk minder interessant dan de rekensommetjes. Ik mis nog het zinnetje: ‘en dat van ónze belastingcenten’.

  Overigens zeggen de rekensommetjes verder ook nog weinig. Heeft een stagiair nog iets opgespoord? Is er info uit digitale databestanden gehaald? Zijn er andere taakjes uitgesteld? Dat zullen ambtenaren niet publiceren, tenzij B&W iets zoekt om op te bezuinigen.

 3. Leo

  Deze man is duidelijk wat minder begaafd, hij begrijpt de antwoorden niet. En denkt in hele korte termijnen. Leeft op het moment van nu, zaken als toekomst, verleden en maatschappelijke betrokkenheid, spelen voor hem geen rol.

 4. kletsmajoor

  Waarom is dit een probleem? Vragen stellen is de core business van een volkvertegenwoordiger. Alleen als er continu vragen “naar de bekende weg” gesteld worden zou er verspilling kunnen zijn.

  Overigens is de SP kampioen vragenstellen in de 2e kamer maar daar schrijft de politieke redacteur van WIK nooit over. Rara hoe zit dat?.

 5. Floris Maaskant

  Een despoot die alles per decreet beslist is inderdaad veel goedkoper… pff

Reacties niet toegestaan