Berlusconi verdient Nobelprijs

Medestanders van Silivo Berlusconi doen verwoede pogingen om de aandacht af te leiden van het onderwerp Sivio & de vrouwen. En niet zonder succes. Recentelijk is het plan gelanceerd om de Italiaanse premier voor te dragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. “In 1907 heeft een Italiaan voor het laatst de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen,” aldus Giammario Battaglia, een 36-jarige advocaat en een van de initiatiefnemers. “We denken dat dit een goed moment is.”
Motief: Berlusconi heeft er vorig jaar achter de schermen bij Vladimir Poetin voor geijverd een einde te maken aan het conflict tussen Rusland en Georgië. En op die manier talloze levens gered.
Een enkele deskundige inzake de internationale betrekkingen betwijfelt of de rol van Berlusconi wel zo groot is geweest dat zijn inzet een Nobelprijs rechtvaardigt.
Maar voor de weifelaars is hier motief nummer twee: ook in de betrekkingen met Libië (Khadaffi!) deed Berlusconi er alles aan om de verhoudingen optimaal te laten zijn. En opnieuw ging hij zo subtiel te werk dat niet iedereen zijn goede werken heeft kunnen aanschouwen.
In zekere opzicht, zo zegt de eerder genoemde advocaat, is de Nobelprijs voor Berlusconi ook een prijs voor een zeker Italiaans talent, voor de vaardigheid om te bemiddelen. En in die zin is een prijs voor de premier een prijs voor de Italiaanse volksaard.
Inmiddels is er een website geopend waarop mensen hun adhesie aan dit plan kunnen betuigen en de eerste Italiaanse parlementsleden hebben al getekend. U mag raden van welke partij.

Bron(nen):   The New York Times