Bekentenis op band: Trump wist van het begin dat corona heel gevaarlijk is

Maandenlang heeft Donald Trump volgehouden dat corona niets of niet veel voorstelt. 'Een uitvinding van de Democraten', 'niet erger van de griep'.

Maar al die tijd wist Trump dat het een dodelijke ziekte was en een gevaar voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit bandopnames van gesprekken die topjournalist Amerikaanse journalist Bob Woodward voerde voor diens nieuwste boek.

Woodward schrijft in het boek hoe Donald Trump eind januari ingelicht werd door zijn adviseurs over de ernst en het gevaar van het nieuwe coronavirus. In die periode liet de Amerikaanse president geen kans onbenut om de Amerikanen duidelijk te maken dat het “Chinese virus” geen gevaar vormde en het geen bedreiging vormde voor de VS.

Op 7 februari belde de president The Washington Post-journalist Bob Woodward. Daar sprak hij volledig andere taal. “Je ademt het in en zo wordt het doorgegeven”, zei Trump. “Dus dit is een heel gevaarlijk virus. Een heel delicaat. Het is ook dodelijker dan de griep. Dit is dodelijk materiaal.”

Dat staat te lezen in het nieuwe boek van Woodward, Rage getiteld, dat binnenkort verschijnt en opgebouwd is rond 18 interviews die hij tussen december en juli afnam van de president.