Obama: de anti-Machiavelli

"Is het voor een heerser beter geliefd te worden of gevreesd?" vroeg Machiavelli zich af in Il Principe. De vraag is 500 jaar oud. Het experiment voor een alternatief antwoord loopt sinds Barack Obama op 1 januari de ambtseed aflegde.
"Het beste is: beide," schreef Machiavelli, "geliefd en gevreesd.". Maar als je moet kiezen, dan kan de heerser beter gevreesd worden door zijn onderdanen dan geliefd.
Obama probeert, zo schrijft de uitgever van Die Zeit, die stelling te weerleggen. Hij wil dat de hele wereld van hem houdt.
In Europa en de VS is dat (op dit moment) gelukt. We houden van hem. Maar, zo gaat Die Zeit verder, nu wil hij ook dat alle mensen in het Midden Oosten van hem houden en alle moslims, Israëli’s, Arabieren, potentaten en populisten, fundamentalisten en liberalen.
Dat is heel nobel, vindt Die Zeit, maar niet echt realistisch. Orde scheppen is altijd gegaan met harde hand en vanuit macht. Er is geen reden te denken dat Obama de wetten van Machiavelli kan en gaat weerleggen. Dat is naief.

Bron(nen):   Die Zeit